De openingshandeling met het opnieuw in gebruik stellen van het Carillon, met v.l.n.r. wethouder Paul Slettenhaar, Irma Winkenius, Harro Homan en Jeroen Olthof.
De openingshandeling met het opnieuw in gebruik stellen van het Carillon, met v.l.n.r. wethouder Paul Slettenhaar, Irma Winkenius, Harro Homan en Jeroen Olthof. (Foto: Aart Tóth)

Nieuwe NS-station Castricum na vertraging officieel geopend

CASTRICUM – De vertraging zat hem niet in de treinenloop, maar in de werkzaamheden om het nieuwe stationsgebouw er goed uit te laten zien, zoals het nu opgeleverd is. Het ontwerp van architect Wienke Scheltens van Studio SK mag toch wel revolutionair gevonden worden, waarbij de luifel grotendeels bestaat uit strakgespannen zeildoek die nogal beeldbepalend blijkt. Oorspronkelijk zou het nieuwe NS-station december 2020 worden opgeleverd, maar mede door problemen met de fabricage van de luifelconstructie, welke in Duitsland werd gemaakt, is het bijna zes maanden later geworden. Ook zorgden de niet vandaalbestendige doorzichtige liften voor ongemak door de vele storingen.

door AART TÓTH

Bij het ontwerp is gekozen aan te sluiten op de reeds enige jaren geleden geopende fietsenstalling. De zichtbaarheid op de treinenloop en perron vanaf de openbare weg zorgt nu - door het gebruik van glazen wanden - voor een ruime blik. De bloemenshop is onder de luifel gevestigd, net als de kaartverkoopautomaten, dus ook bij slecht weer goed bereikbaar. De brede trap en doorzichtige liften zorgen ook voor een open blik en is dus nu ook overdekt. De liften blijken wel een aandachtspuntje vanwege de vele storingen, waarbij zelfs de brandweer nodig was om personen te bevrijden.

Opfrisser perrontunnels

De perrontunnels hebben een duidelijke opfrisser gehad en zorgen voor een ruime lichte doorgang zonder donkere hoekjes. Het perron zelf is ondanks de leeftijd aangepast aan de huidige tijdsgeest met nieuw meubilair, LED-verlichting en zelfs bloembakken. De kiosk op het perron is open voor het natje en een droogje voor onderweg, helaas niet voor de ochtendkrant en ander leesvoer.

Op het Stationsplein is het Carillon terug geplaatst, compleet met klok en bellen. Oorspronkelijk een geschenk van Castricummer gemeenschap en geschonken bij de opening van het vorige stationsgebouw in 1969. ProRail zorgde voor de opknapbeurt, waardoor hij nu weer staat te pronken.

Carillon opnieuw in gebruik

De openingshandeling, het opnieuw in gebruik stellen van het Carillon, werd verricht door Jeroen Olthof als gedeputeerde van provincie Noord-Holland en verantwoordelijk voor mobiliteit en bereikbaarheid. Olthof werd daarbij terzijde gestaan en geassisteerd door Irma Winkenius regiodirecteur NS, Harro Homan als regiodirecteur ProRail en wethouder Paul Slettenhaar namens gemeente Castricum. Veel lovende woorden werden gesproken en als openingshandeling werd het Carillon weer in gebruik genomen, inclusief de bellen.

Nu het NS-station klaar is kan de infrastructuur op het voorplein en Stationsweg worden aangepakt, zoals vooraf beloofd. Het busstation kan nog een opknapbeurt gebruiken, waarbij de gestalde fietsen bij het uit- en instappen een belemmering vormen. Er blijkt genoeg stallingruimte op de bovengrondse fietsenstalling (ook bij de bewaakte). Dus ruim baan voor buspassagiers? De plannen om vanuit het station een soort ‘rode loper' richting Burgemeester Mooijstraat te realiseren ligt open voor gemeente Castricum. Ook de autoluw-plannen in het Dorpshart en de aanpak van de verkeersstromen rondom overgang Beverwijkerstraatweg horen hierbij. We wachten het af, voorlopig eerst maar eens genieten van het nieuwe NS-station.

Carillon is geschonken door de gemeenschap van Castricum aan de Nederlandse Spoorwegen in 1969.
Afbeelding