Bewoners van de Gouden Stulp met in het midden Gré Portegies. De container staat (nog) op eigen grond van Boekhandel Laan.
Bewoners van de Gouden Stulp met in het midden Gré Portegies. De container staat (nog) op eigen grond van Boekhandel Laan. (Foto: Yvette van der Does)

Grondstoffenplan gemeente: 'samen kijken naar wat er beter kan'

CASTRICUM - De nieuwe gft-afvalcontainers zijn eind vorig jaar in gebruik genomen door de inwoners van onze gemeente. De groene cocons helpen mee aan de doelstelling om rond 2025 uit te komen op 30 kilo restafval per jaar per inwoner. Dat was tot vorig jaar nog nu ruim 200 kilo. Met meer en nieuwe (ondergrondse) containers stelt gemeente Castricum inwoners in staat om beter te kunnen scheiden. Of het ook echt 'beter' zou worden daar hadden vooraf veel bewoners hun vraagtekens bij. Wat is de stand van zaken nu? Uit een kleine steekproef blijkt: afvalscheiding is nog steeds 'trending topic' in Castricum. We focussen ons deze week op de groene cocon, die nieuwe afvalcontainer voor groente, fruit en tuinafval.

Door Yvette van der Does

Vorige week deden we een oproep in deze krant. We vroegen inwoners hun ervaringen te delen. Worden de klachten van de bewoners van de Gouden Stulp gedeeld met andere gebruikers of is het een incident? We gingen zelf ook kijken bij de betreffende container en achtervolgden mevrouw Portegies met haar emmertje schillen.

Gré Portegies is 85 en woont ook in de Gouden Stulp. "Een paar keer in de week moet ik dit emmertje wel legen", vertelt ze. "Dan krijg ik die bak niet open. Ik krijg er kramp van in mijn handen en als ik dan mijn emmertje leeg heb is de helft er meestal naast gevallen door de wind en omdat de klep hoog en smal is. Dan moet ik een stoffer en blik gaan halen."

Na het gebruik van het pasje gaf de container aan vol te zitten. "Dit was afgelopen zondag al en het is nu vrijdag. Ik heb inmiddels drie emmers thuis staan en dat gaat stinken."

"Als u er nu niet naast had gestaan zou ik nu met mijn emmertje naar huis zijn gelopen." De eerstvolgende container staat aan 't Bakkerspleintje. Daar lukte het mevrouw wel om van het afval af te komen en de container werkt goed mee. Mevrouw Portegies had graag de andere emmers nog even gehaald, maar de artrose in haar handen gaven aan dat het al teveel was voor die dag. We vonden het een aparte gewaarwording, een oudere dame zo door de winkelstraat te zien lopen met een leeg emmertje.

Lawaai en ongedierte

De lezers die gereageerd hebben op onze oproep delen in de meeste gevallen de mening van mevrouw Portegies: de klep zit te hoog voor kleine bewoners, de cocon mag vaker geleegd worden. De klep werkt op bepaalde plaatsen stroef en maakt lawaai. Er kan maar een hele kleine hoeveelheid per keer in, waardoor het gft snel naast de bak valt en dit trekt weer ongedierte aan. Bewoners gooien er ook hun restafval in en plastic of papier. Waarom er voor gft niet voor een ondergrondse container is gekozen, was ook een vraag. Op bepaalde plaatsen passen ze toch prima naast de andere ondergrondse containers?

Gestandaardiseerde modellen

Gemeente Castricum laat in een reactie weten dat ze goed op de hoogte zijn van de knelpunten. In onze volgende editie komt wethouder Paul Slettenhaar namens de gemeente met meer informatie geven omtrent het afval scheiden en de nieuwe containers. Antwoord hebben wij wel al gekregen op de vraag of er ook naast het bepalen van de locaties ook voor een type/soort gft-container een voorbereidingsprocedure plaats heeft gevonden.

Wethouder Paul Slettenhaar (portefeuille afval): "Voor het bepalen van het soort container is geen procedure geweest. Dat is ook niet gebruikelijk. De keuze voor het type container is vastgelegd in het grondstoffenplan dat in 2019 door de raad is vastgesteld. Daarnaast is er sprake van gestandaardiseerde modellen, ook in het kader van veiligheidsvoorschriften die in het Programma van Eisen voor de Europese aanbesteding meegenomen zijn."

Participatietraject

Bewoners konden tot zes weken na de publicatie van het voorlopig besluit toch een zienswijzen geven? Is hier gebruik van gemaakt? Slettenhaar: "Ja, dit is gebeurd en daar zijn diverse reacties op gekomen. Alle zienswijzen zijn individueel bekeken en beoordeeld en vervolgens meegenomen in het definitieve aanwijsbesluit van het college. Alle indieners hebben persoonlijk antwoord gekregen. Door sommige reacties zijn andere besluiten genomen of hebben er kleine wijzigingen plaatsgevonden die voor inwoners én inzameldienst efficiënter waren. Daarnaast is er, door ingediende zienswijzen, besloten een extra participatietraject te starten voor een aantal locaties."

Na afloop van de zienswijzeprocedure zijn de definitieve locaties vastgesteld en in een aanwijsbesluit vastgelegd. Klopt het dat de gft-container bij de Gouden Stulp op eigen grond staat van Boekhandel Laan? De wethouder: "Klopt. Wij zijn bekend met deze situatie. Er is al contact geweest met de grondeigenaar en er wordt momenteel een nieuwe locatie gezocht."

Tussentijds aanpassen

Tot slot, als er in de toekomst veel meer klachten komen kan de gemeente daar dan op anticiperen? "Ja, de gemeente kan daar zeker op anticiperen. Ook nu, na de uitrol van dit grondstoffenplan, willen we graag in contact blijven met de inwoners om te kijken waar de situatie beter kan en zo ja, hoe. We zoeken momenteel ook zelf contact met inwoners om na te gaan wat ze goed vinden gaan en wat er beter kan. Inwoners nemen ook zelf contact op met ons als ze ergens tegen aan lopen. Het grondstoffenplan is vastgesteld voor een periode van zes jaar. Dat wil niet zeggen dat we wachten met aanpassingen totdat die zes jaar voorbij zijn. Daar waar nodig kan de raad het beleid tussentijds aanpassen."

Reageren kan nog steeds, reacties van onze lezers zijn terug te vinden op onze website www.rodi.nl/castricum, en op Facebook Rodi Castricum.

Op weg naar 't Bakkerspleintje.
Gré Portegies: "Kan de grt-container niet gewoon achter de container voor restafval komen te staan?
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding