Het plan is om met snelheid remmende paaltjes wegversmallingen in de Bakkummerstraat te krijgen.
Het plan is om met snelheid remmende paaltjes wegversmallingen in de Bakkummerstraat te krijgen. (Foto: Fietsersbond Castricum)

Fietsersbond: ‘Gemeente, kies voor ‘Bakkum half-om-half’. Geen paaltjes!’

BAKKUM - De Fietsersbond pleit bij de gemeente voor een pilot voor ‘Bakkum half-om-half’, een eenvoudige te realiseren, slimme afsluiting in Bakkum, waardoor sluipverkeer wordt uitgebannen en Bakkum met de auto nog steeds goed verbonden blijft met kern Castricum. Een rondgang langs Bakkummers leverde de Fietersbond alleen positieve reacties op, inclusief de onvermoeibare activisten in die Bakkummerstraat. En er is nog meer steun. Ook de ouderenbonden zijn grote voorstander en het plan werd nota bene bedacht door een activist voor een autoluwe Zanderij.

Verzoek om een pilot

Fietsersbond Castricum: “We stuurden onlangs een brief naar de gemeente met het verzoek om een Pilot in Bakkum. De brief inspireerde fracties van GroenLinks en De VrijeLijst om hierover vragen te stellen aan het college van B en W. De Fietsersbond was erbij (10 juni jl.) en vond de antwoorden ronduit teleurstellend voor Bakkum. Het Bakkum half-om-half voorstel krijgt geen prioriteit en wordt doorgeschoven naar de verre toekomst, liet het college weten. Hebben we dat echt goed begrepen? Wij blijven zeggen: gemeente, grijp deze kans, doe het voor de fietsers, doe het voor Bakkum!”

Schokkend

Schokkend vindt de Fietsersbond dat de gemeente volhardt en lijkt te kiezen voor snelheid remmende paaltjes als wegversmallingen in de straat, terwijl algemeen bekend is dat zowel de Politie, als de Fietsersbond, als ouderenbonden daar fel tegen zijn. Met argumenten. Ook de adviezen van het CROW zijn er negatief over. CROW schrijft zelfs dat paaltjes bij de verkeersdrukte in Bakkum geen snelheid remmende effecten hebben, maar wel gevaar opleveren voor fietsers (klemrijden).

Reageren op het voorstel voor een slimme afsluiting in Bakkum? Stuur onze redactie een mail: redactie.cnb@rodi.nl

Locaties van de paaltjes zoals besproken met Bakkummers.
Bakkum half-om-half: autoknips in het midden van Bakkum.Bij de schuine knips op de kruispunten kunnen auto's niet rechtdoor, alleen afslaan is mogelijk.