GroenLinks: "waarom de financiële tekorten van de gemeente niet opvangen met een kleine verhoging van de WOZ belasting?"
GroenLinks: "waarom de financiële tekorten van de gemeente niet opvangen met een kleine verhoging van de WOZ belasting?" (Foto: Pixabay)

Zorgen over bezuinigingen op zorg

BUCH - Afgelopen dagen werd in de Castricumse gemeenteraad de kadernota besproken waarin flink bezuinigd wordt op o.a. de BUCH, de zorg en cultuur. GroenLinks gooide tijdens de Algemene Beschouwingen de knuppel nog maar eens in het hoenderhok: waarom de financiële tekorten van de gemeente niet opvangen met een kleine verhoging van de WOZ belasting?

Raadslid Gerard Brinkman rekende het de gemeenteraad nog even voor: de WOZ waarde van de Castricumse huizen is in enkele jaren enorm gestegen. De WOZ belasting nagenoeg niet. Huizenbezitters worden zogezegd slapend rijk. Met een kleine verhoging van de WOZ belasting hoeven we de tekorten niet af te wentelen op de minst draagkrachtigen en wordt er eerlijk naar draagkracht bijgedragen aan een financieel gezonde gemeente. Met de voorgenomen bezuinigingen op de BUCH heeft GroenLinks weinig op: "We hebben een tekort op de begroting en dat moet worden opgelost. Om die problemen te kunnen oplossen, moet je wel weten waar ze vandaan komen.” Die komen niet uit de BUCH duidt Gerard Brinkman: "Een analyse van Berenschot uit 2020 laat zien dat de kosten per inwoner juist 3% lager liggen dan in vergelijkbare gemeenten. Met andere woorden, we zijn niet te duur uit, we zijn juist goedkoper uit.”
De tekorten komen wel door oplopende kosten in het sociaal domein. Bezuinigingen op die kosten gaat echter voor grote problemen en lange wachtlijsten zorgen waarschuwt GroenLinks. "Je kunt bezuinigingen niet afwentelen op groepen die dat niet kunnen hebben. Die zorg nou eenmaal hard nodig hebben. Je moet die kosten gewoonweg samen zien te dragen.” houdt Gerard Brinkman voor. "Een kleine verhoging van de WOZ belasting zou daarbij uitkomst bieden.” De algemene beschouwingen van alle partijen, en kadernota zelf zijn na te lezen: castricum.raadsinformatie.nl (zonder koppelstukje)