De hele ploeg beleidsbeslissers over toekomst nieuw zwembad bij elkaar
De hele ploeg beleidsbeslissers over toekomst nieuw zwembad bij elkaar (Foto: Aart Tóth)

Wisseltruc rondom zwembad?

CASTRICUM - Dat was geen overbodige luxe, bleek in de praktijk toen raadsleden en college waren uitgenodigd om de plannen rondom de nieuwbouw van zwembad De Witte Brug. Ter plaatse konden ze aanschouwen wat de bedoeling is op de toekomstige bouwlocatie op veld 5 van FC Castricum. Buiten verantwoordelijk wethouder Sport, Ron de Haan, waren de gebiedsregisseur Viviènne Sanders, Arthur de Verkeersdeskundige, Stedenbouwkundige, projectmanager en van elke raadsfractie één raadslid en meer uitgenodigd. Plaats van samenkomst was restaurant korfbalclub Helios met aanvullend rondgang over het sportcomplex.

door Aart Tóth

Het welkomstwoord was van wethouder de Haan, die meteen liet weten dat hij graag alle twijfels en meningsverschillen uit de weg wilde ruimen en iedere aanwezige de kans geven zijn mening te geven. Dit om de verschillende standpunten proberen af te stemmen en alle neuzen dezelfde richting op te laten wijzen. “Het is mijn bedoeling nog voor eind 2021 gezamenlijk een besluit te nemen over het toekomstige zwembad, waarbij dat zeker voor de volgende verkiezingen geregeld moet zijn”, volgens Ron de Haan “en dan wel binnen het reeds afgesproken budget”.

Gerrit Krouwel (VVD) beet meteen de spits af met de suggestie het eerder uitverkoren veld 5 van FC Castricum, als plaats nieuwe zwembad, te verruilen voor deels parkeren en de rest voor korfbalvereniging Helios. Afgevaardigde van Helios had daar wel oren naar. Helios zou dan aan twee kunstgrasvelden genoeg hebben.

Roel Beems (CK&G) vulde meteen aan dat zo'n verruiling van velden aantrekkelijk lijkt, maar er wel haken en ogen aan zitten. "Parkeren moet zoveel mogelijk buiten het sportterrein plaatsvinden op hooguit de uitzondering voor bezoekers met een beperking. Belangrijkste is dat beoefenaars van een sport als ook bezoekers zoveel mogelijk op de fiets komen, zoals nu ook het geval is. Daarbij zou bij een wisseltruc van zwembadplaats naar een ander locatie op het complex FC Castricum van 5½ veld naar 4½ veld kunnen gaan en waarschijnlijk zelfs naar 4 velden als het slechtste veld kunstgras wordt.

Nieuwe inzichten

Het parkeerterrein buiten het sportcomplex was intussen aardig volgestroomd vanwege diploma-uitreiking bij Jac. P. Thijsse College. In een wandeling over het complex werden ter plaatse de verschillende mogelijkheden bekeken en voorstellen gedaan: welke groenpartijen moeten sneuvelen en waar extra fietspaden aangelegd. Roel Beems kwam met een eerder gepresenteerd plan om een aansluiting te maken met de N203 door middel van een rotonde. "In het verleden onbespreekbaar bij Provincie Noord-Holland, waar intussen nieuwe inzichten geboren zijn”, aldus Roel. Voorlopig is er genoeg uitzoekwerk voor ambtenaren, verkeersdeskundige, stedenbouwkundige en meer. Mogelijk dat er na het zomerreces duidelijkheid komt.