Het echte startsein en in gebruik name zwemsteiger.
Het echte startsein en in gebruik name zwemsteiger. (Foto: Aart Tóth)

Zwemsteiger Alkmaardermeer geopend

Algemeen

AKERSLOOT – In 2016 trok gemeenteraadslid in de gemeente Castricum, Rob Dekker, de stoute schoenen aan met een voorstel het recreatieterrein de Hoorne te upgraden. Als inwoner van Akersloot stond hij vooraan om deze plannen in de raad te behandelen. Een werkgroep werd opgericht waarin inwoners, ambtenaren en de RAUM vertegenwoordigd waren. Ruim twee jaar later presenteerde Paul Teuthof aan de gemeenteraad de ontwerpen, waarna de raad financiële middelen beschikbaar stelde om het grootse gedeelte van dat plan te realiseren. 

Door Aart Tóth

Afgelopen vrijdag werd de eerste fase daarvan, de zwemsteiger, feestelijk in gebruik genomen met de woorden van wethouder Ron de Haan. In eerste instantie werd het project vertraagd door onderzoek van de provincie naar de natuurwaarden. Na dit onderzoek werd de regelgeving voor de Hoorne versoepeld, waardoor het ontwikkelen van de plannen kansrijker werden. Er was immers gebleken dat de aanwezige natuurwaarden gecompenseerd konden worden binnen het plangebied. Het enige dat niet haalbaar bleek was een horecagelegenheid en het sportveld in verband met het weidevogelgebied.

Plannen

De intussen gevormde werkgroep van Akerslooters zoals Gerda Ransijn, Paul Teuthof, Rob Dekker, Marian Meijne, Carla Lukkien en René Bultink zetten intussen hun beste beentje voor. “We staken energie in onderdelen die wel haalbaar waren. Mede door advies vanuit Ruimtelijke Ordening bleken er mogelijkheden voor een zwemsteiger, amfitheater, speelbos en wandelpad”, volgens Paul Teuthof. Rob Dekker vult nog even aan, “Het was een geweldige uitdaging, maar zeker met de medewerking van de overige leden uit de werkgroep een lust om aan deel te nemen”. Paul zette zich intussen in met het ontwerpen van de zwemsteiger, waar meer aan vast zat. Zo waren er al vast bepalende zaken zoals afmetingen en veiligheid die in de plannen moesten worden meegenomen. Wat te denken van zwemtrappetjes, zowel aan de binnenzijde als aan de Alkmaardermeer-zijde. De diepte van het zwemgedeelte en de onmogelijkheid onder de steiger door te zwemmen. Duiken wordt zeker afgeraden bij een diepte van 1,40 meter. Aan de meerzijde wordt het uiteraard dieper.

Tekst gaat verder onder foto


De opening door Akerslootse gebruikers met een plons. (Foto: Aart Tóth).

Opening

Na vijf weken werken door specialist op gebied van waterwerken Benecke uit Oostzaan, bleek een prachtig resultaat op te leveren, waarbij aan alle veiligheidsaspecten was gedacht. Prachtig afgewerkte steigerdelen en geïmpregneerd om voorlopig jaren mee te kunnen. In zijn openingswoorden refereerde Ron de Haan even aan de “prachtige plek in de Hoorne met het weidevolgelgebied er omheen. Zoveel water om van te genieten hier, terwijl we ook even stilstaan bij dat vele water in Limburg. Desalniettemin is hier een prachtplek geschapen waar je dicht bij huis goed kunt wandelen, fietsen en zwemmen”, aldus Ron de Haan met aanvullend, “Vier jaar geleden besloot de gemeenteraad te investeren in recreatie. Na wat hindernissen bleek dat te kunnen en werd er € 311.000 beschikbaar gesteld de prachtige plannen te verwezenlijken. Daarbij geeft de gemeente een jaarlijkse bijdrage van € 5.523 voor het onderhoud. Het resultaat mag er zijn. Het vervolg zal er ook mogen zijn is de verwachting”.

De openingshandeling van wethouder de Haan kwam wat moeilijk op gang vanwege geluidsproblemen, maar mocht er duidelijk ook wel zijn. Met assistentie van Paul Teuthof gaf Ron het sein voor een groep jonge zwemmers met een duik en spong tegelijk het water in de duiken en was het officiële deel afgerond om lekker na te gaan praten over de toekomstplannen.

Vervolg

Het vervolg van dit prachtige project volgt in september wanneer er wordt begonnen met de aanleg van het Speelbos en Speelveld met toestellen die door Akerslootse basisschoolleerlingen worden uitgezocht. Tegelijk wordt begonnen met de ontwikkeling van het Amfitheater om in het volgende zomerseizoen te kunnen genieten van voordrachten, muziek en zelfs educatieve voorstellingen. Dat wordt nog genieten deze zomer en nog vele zomers erna.


Wethouder Ron de Haan in zijn openingswoord met naast hem ontwerper Paul Teuthof. (Foto: Aart Tóth).