Utrechtse studenten restaureren statie.
Utrechtse studenten restaureren statie. (Foto: aangeleverd)

Eeuwenoude kruiswegstaties gerestaureerd

Algemeen

LIMMEN - Afgelopen juni zijn tien MBO-studenten uit Utrecht druk bezig geweest met de restauratie van de veertien kruiswegstaties in de Corneliuskerk kerk. Kruiswegstaties die in 1902, in de toen nieuwe Corneliuskerk, ingelijst zijn. De beeldengroepen zelf zijn eeuwenoud. Jammer genoeg is hun oorsprong niet te achterhalen. 

Monnikenwerk om laag voor laag tot het origineel te komen

De 3e-jaars studenten van de restauratie en decoratieschilder-opleiding hebben alle veertien staties weer in hun originele staat terug weten te brengen. De vier staties in de twee transepten, die tijdens de brand van 3 mei 2018 volledig verloren waren gegaan en eerder al waren gerestaureerd, samen met de andere tien staties in de zijbeuken die alleen maar rook- en waterschade hebben opgelopen. Samen vormen ze nu weer één geheel.     

Monnikenwerk

Het was voor de studenten en leerkrachten een behoorlijke uitdaging. Monnikenwerk. De Corneliuskerk is een rijksmonument en toen laag voor laag de verflagen er af werden gehaald, kwam men er achter dat er veel meer decoratie onder de wit gekalkte verflagen zat dan men in eerste instantie dacht. Er was veel meer tijd nodig om de verflagen bloot te leggen en tot een besluit te komen welke decoratie het beste bij de huidige kerk zou passen. 

Het werd duidelijk dat de Corneliuskerk in 1902 veel bonter is geweest en tijdens de ‘beeldenstorm’ van de jaren 60 is versoberd en wit gekalkt. Toen de studenten lelies op de omlijsting ontdekten (lelies die symbool staan voor onschuld en vergankelijkheid) en de gouden en rode biezen die overeen komen met het goud en rood die ook op de kapitelen van de zuilen terug te vinden zijn, was de keuze zo gemaakt. Op alle staties worden spots geplaatst. In een schemerige kerk geeft de weerkaatsing van het licht op de gouden verflaag van de staties een heel bijzonder mysterieuze sfeer. Ja de kerk ademt weer het mysterie van Gods aanwezigheid. ‘Hij’ is weer aanwezig.”

Utrechtse studenten restaureren statie.
Utrechtse studenten restaureren statie.