Roel Beems, pleitbezorger van een rotonde op N203, bij de plaats waar deze zou moeten komen.
Roel Beems, pleitbezorger van een rotonde op N203, bij de plaats waar deze zou moeten komen. (Foto: Aart Tóth)

Castricummers pleiten voor rotonde op N203

Algemeen

CASTRICUM – De is N203 een weg die vanwege de infrastructuur en dichtbijgelegen fietspad nogal eens oorzaak is van ernstige aanrijdingen en auto’s in de sloot. Hoofdoorzaak kan gevonden worden is te hoge snelheden. Een rotonde op deze weg zal zorgen voor het minderen van de snelheid. 

DOOR AART TÓTH

Bereikbaarheid

Niet alleen de verkeersveiligheid, maar ook de bereikbaarheid van de boerencampings De Nesse en De Kei is een reden waarom er gepleit wordt voor een rotonde op de N203. De huidige situatie geeft doodsangsten weer bij het oprijden van de N203. Deze kunnen prachtig aansluiten op een toekomstige rotonde.

Verbinding met het sportpark

Een verbinding naar het toekomstige Sportpark Noord-End is een derde reden waarom een rotonde het goed zal doen. Bezoekers van dit sportpark hoeven dan niet eerst hun bestemming voorbij te rijden om via een omweg door Castricum bij Noord-End terecht te komen. Vanaf de rotonde kunnen ze zo de parkeerplaats bereiken zonder omrijden. Er zou zelfs extra parkeerruimte gecreëerd kunnen worden, wat weer een bijkomende oplossing zou zijn.

Fietsverkeer

Daarnaast is het voor bezoekers van het toekomstige zwembad die op de fiets willen komen fijn als er een goede afscheiding van auto en fietsverkeer is. De route vanuit Limmen en Uitgeest zou op deze manier veel veiliger worden 

Pleitbezorgers

Pleitbezorger van deze voorstellen zijn verschillende fracties in de Castricumse gemeenteraad (CK&G, GDB, VVD en CDA), waarbij Roel Beems (CK&G) het voortouw neemt. De provincie Noord-Holland was immers in het verleden duidelijk geen voorstander van dit soort oplossingen. Toch denkt Roel dat er intussen andere ideeën welkom zijn, zeker die de verkeersveiligheid verhogen. “Die indruk kreeg ik na een recent gesprek met de commissaris van de Koning bij de provincie Noord-Holland. Er zijn immers voorbeelden van provinciale wegen waar rotondes de oplossing bleken om meer verkeersveiligheid af te dwingen”, volgens Roel Beems met aanvullend, “Er schijnt zelfs een financiële bijdrage vanuit de provincie beschikbaar om gevaarlijk afslagen zoals bij De Ness te vervangen voor een rotonde. Het is immers een hele gevaarlijke situatie als vanaf De Ness de N203 op moet met een caravan achter je auto. De snelheidsverschillen zijn dan fnuikend”. Nadrukkelijk stelt Roel nog “Dat een eventuele aansluiting vanaf de N203 richting Sportpark Noord-End zeker geen toegangsweg naar het achterliggende deel van Castricum mag worden, dus alleen naar het Sportpark”. Na het zomerreces zullen boven beschreven partijen een raadsinformatiebijeenkomst voorstellen aan het college. Nog even geduld dus.