Anton Nieuwkoop (Ouderenbond) links en Alex van der Leest (Fietsersbond) over 4 verschillende kleuren rood asfalt.
Anton Nieuwkoop (Ouderenbond) links en Alex van der Leest (Fietsersbond) over 4 verschillende kleuren rood asfalt. (Foto: Aart Tóth)

Fietsersbond wil meer inspraak

Algemeen

CASTRICUM – Elke zelf respecterende gemeente heeft een verkeerscommissie die de veiligheid rondom verkeerszaken in de gaten houdt en zo nodig via een besluit aan laat passen. Dat kan bijvoorbeeld het plaatsen van verkeerslichten, parkeerverboden, aanpassen rijrichting en aanpassen infrastructuur zijn. Ook bij voorstellen vanuit de raad rondom verkeerszaken komt de verkeerscommissie ter sprake.

Door Aart Tóth

Ook de gemeente Castricum heeft een Verkeerscommissie, waar buiten verkeersdeskundigen van de gemeente ook de politie, Fietsersbond, Ouderenbond en gehandicaptenplatform deel van uitmaakt. Vanwege het niet frequent bijeenkomen van die commissie blijven aanpassingen maanden na de besluitvorming op uitvoering wachten. 

De ‘Verkeerscommissie’ leidt een zieltogend bestaan in Castricum. Leden van de commissie worden er moe van. De commissie hoort de gemeente scherp te volgen, te adviseren en commentaar te leveren op gemeentelijke plannen voor de infrastructuur. “Er wordt amper vergaderd, de ambtelijk verslaglegging is ongestructureerd en het is onduidelijk wat met de adviezen gebeurt”, aldus Alex van der Leest van de Fietsersbond.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

In de commissie vergaderen gemeenteambtenaren met een vertegenwoordigers van politie, het gehandicapten platform, de Fietsersbond en ouderenbonden. Anton Nieuwkoop (ouderenbonden) “Onder de vorige wethouder stopten de vergaderingen in 2017. In 2019 werd deze met een enkele bijeenkomst weer opgepakt. Vorig jaar kwamen we drie keer bij elkaar, één keer deden we het wegens Corona schriftelijk af. Dit jaar was er nog geen enkel overleg. Van der Leest: “Dat is écht zonde, want de plannen en ontwerpen worden altijd grondig doorgesproken. En het is goed dat de gemeente met de keuze van deelnemers lijkt in te zien dat veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers belangrijk is.” 

Irritatie

Van der Leest vervolgt: “Zonder een goed verkeersoverleg worden we niet tijdig over projecten geïnformeerd en lopen we vaak achter de feiten aan.” Nieuwkoop “Ja, de aanpassingen op en rond de spoorovergang Oranjelaan zijn dan nog het minst erg. Alhoewel de fietsstrook met een breedte van ongeveer 1,87 m volgens de met de gemeente afgesproken norm (2,50 m) duidelijk te smal is. Ook de kleur lijkt niet op de gewenste rode kleur maar is van een naar rood zwemend zwart asfalt. Terwijl dit op de overgang zelf wel goed is aangebracht.”

“Onlangs hebben wij vernomen dat er paaltjes of wegversmallingen in de Bakkummerstraat geplaatst gaan worden om het verkeer te temperen. Nieuwkoop vult aan: “Vorig jaar kregen we via via de vier varianten voor het autoluw maken van de Dorpsstraat onder ogen. Daarop hebben we ongevraagd advies naar de gemeente gestuurd. En nu wordt het een variant met veel risico voor fietsers en voetgangers.”

ProRail

“Op 2 juli 2020 gaven we in de verkeerscommissie duidelijk aan dat het ProRail ontwerp op- en rond overweg Beverwijkerstraatweg onacceptabel -want te onveilig - is voor fietsers en voetgangers” vervolgt van der Lees. “Met onze reactie werd door gemeente niets gedaan en werden we tot dusver aan het lijntje gehouden.” Nieuwkoop vult aan: “Eind vorige maand vonden we een nieuwe ontwerptekening. Daarop zagen wij nagenoeg geen verbeteringen en op sommige punten zelfs een verslechtering voor fietsers en voetgangers. Richtlijnen en functionele eisen lijken voor het ontwerp gewoonweg niet te bestaan.” Van der Leest: “We hebben onze evaluatie gedetailleerd opgeschreven. Maar ja, wat kan je ermee? Het is onze stellige indruk dat de gemeente zich voor dit hele ontwerp laat piepelen door het Rijk.”

Wederhoor

Uiteraard vroegen wij gemeente Castricum of het klopt dat de Verkeerscommissie niet meer bij elkaar komt en er geen verslagen gemaakt worden. Helaas bleef het antwoord even in ongewis, waarschijnlijk vanwege zomerreces.