Vandaag en volgende week wordt er verder gewerkt met de kunstenaars aan de muurschildering.
Vandaag en volgende week wordt er verder gewerkt met de kunstenaars aan de muurschildering. (Foto: Yvette van der Does)

‘Join Us’ bij de Overtoomse Kattenmuur

Algemeen

CASTRICUM - Lilian van der Horst van de Overtoom neemt regelmatig een witte roller in de hand om de muur van haar buurvrouw op te frissen. Tot voor kort bespoten daarna haar buurjongens die - met toestemming van de buurt - met graffiti. Er werden dan taferelen uitgebeeld die betrekking hadden op de omgeving en haar ondernemers. Iedereen blij. De jongens zijn helaas verhuisd, maar de traditie is daar niet mee verloren gegaan. Afgelopen dinsdag namen jongeren van Join Us het stokje over. Morgen gaat een tweede groep aan de slag met het intekenen van de katten. Redactie Rodi Castricum schildert dan graag een stukje mee.

Door Yvette van der Does

Mede-initiatiefneemster van de ‘Overtoomse Kattenmuur’ is Lilian van der Horst. Lilian is gedurende het schilderproject ook de gastvrouw. In haar gang liggen grote mallen voor de perspectieftekening. De mallen met katten heeft ze onder de kussens van de bank verstopt. Lilian lacht: “Het is een goed manier om de mallen voor de katten plat te houden. Ik heb ze samen gemaakt met ons creatieve club dames, bestaande uit mijzelf, Mieke Rozing, Anna-Marie Grapendaal, Sylvia Bakker en Paulien Hakkert. De jongeren kunnen straks zelf een mal uitkiezen die ze aanspreekt. We zijn vanochtend gestart met de achtergrond aan te brengen. Drie jongeren van Join Us maken daar nu de perspectieftekening op. Ik vind het nu al erg mooi worden.”

De figuren op de muur worden ‘zentangle’ ingekleurd , met links Anna-Marie en rechts Lilian. (Foto: Yvette van der Does)

Het knapt gelukkig weer een beetje op

Het was de laatste tijd rommelig op de Overtoom. Overal werden weer fietsen neergesmeten en er groeide weer onkruid tussen de tegels. Lilian: “het onkruid hebben Anna-Marie en ik er bij de muur uitgetrokken voordat we begonnen met schilderen. Het knapt gelukkig weer een beetje op. De eigenares van de muur kan er vandaag helaas niet bijzijn, mevrouw Spaan heeft uiteraard toestemming gegeven om de muur te laten beschilderen.”

Spontane samenwerking

De muurschildering is een spontane samenwerking met Stichting Welzijn/Join Us. Jongerenwerker Amber Hulsken kwam dinsdag met de jongeren mee. “Dit is een initiatief om jongeren uit hun isolement te halen. We hebben vanuit Stichting Welzijn in de Join Us-app jongeren benaderd of ze interesse hadden en daar hebben er een aantal enthousiast op gereageerd. Ze vinden het zichtbaar leuk om te doen en komen daarom vrijdag terug om het verder af te maken. Er komen dan ook jongeren van Conquista uit Limmen aanhaken om mee te werken aan de muur.” 

Er wordt hard gewerkt, maar daarnaast is er natuurlijk ook tijd voor een leuk gesprek en iets lekkers bij de koffie.

Eenzaamheid ook onder jongeren

“Gemeente Castricum heeft veel aandacht voor het onderwerp eenzaamheid”, vertelt Amber. “Mede daarom is Join Us in mei vorig jaar gestart om met een jonge doelgroep te werken. Volgende week (dinsdag 17 augustus) starten we met een tweede groep in de leeftijd 18 tot en met 25 jaar. Er is nog plek.”

Hulsken vervolgt: “De groepen zijn niet alleen een plek voor ontmoeten. We coachen ook de jongeren. We geven ze gevraagd en soms ongevraagd feedback tijdens de bijeenkomsten. Jongeren die zich bij ons aanmelden hebben veelal moeite met sociale contacten en willen dat graag veranderen. We helpen ze om weerbaarder en sociaal vaardiger te worden. We zien nu al mooie resultaten. Twee jonge meiden zijn inmiddels afgevloeid en hebben een leuk netwerk opgebouwd.”

Oproep deelname aan de dinsdagavondgroepen

Ben jij tussen de 18 en 25 en voel je je vaak alleen? Of ken je een jongere die zich eenzaam voelt en moeite heeft met contact maken? Laat haar of hem weten dat Join Us kan helpen of sluit jezelf aan bij de dinsdagavondgroep. De jongeren van Join Us organiseren twee keer per maand leuke activiteiten van 19.00 tot 22.00 uur. Ze hebben daarvoor een App-groepje waarin ze de ontmoeting samen vormgeven. Amber wijst op de Kattenmuur: “Kijk, dit is een leuk voorbeeld van zo’n activiteit.”

De tekst loopt door onder de foto

Stagiair Dion nu al blij met de eerste resultaten. (Foto: Yvette van der Does)

“Het smaakt in elk geval wel naar meer muurtjes beschilderen!”, aldus de deelnemers. 

Meer informatie over Join Us vind je op www.joinus.nu en kom vooral even op de Overtoom kijken naar de tussenstand en volgende week wordt er ook nog aan de muur gewerkt.

Redactie Rodi Castricum houdt een mal bij de muur. (Foto: Lilian van der Horst)

Afbeelding
Afbeelding
Vandaag en volgende week wordt er verder gewerkt met de kunstenaars aan de muurschildering.