Ondanks alle regelgeving is het nog steeds mogelijk om op een aantal plaatsen de drone te laten vliegen.
Ondanks alle regelgeving is het nog steeds mogelijk om op een aantal plaatsen de drone te laten vliegen. (Foto: aangeleverd)

Neem boven Castricum de mooiste luchtfoto en win een helikoptervlucht of ballonvaart

Lezers-actie

CASTRICUM - De redactie van Castricums Nieuwsblad roept dronepiloten op om hun luchtfoto’s met als onderwerpen ‘Gemeente Castricum in de zomer’ in te sturen. Dat kan naar redactie.cnb@rodi.nl 

De bedoeling is om de mooiste foto’s op een pagina in de krant en online te tonen. Bij inzending wel graag naam, adres en wat bijzonderheden vermelden, onder meer de locatie. Luchtfoto’s insturen kan tot en met 31 augustus. Een deskundige jury zal de beste inzending beoordelen.

Rode cirkels

Begin 2000 waren er de eerste signalen van een bijzonder luchtvaartuig, de drone. Het in die jaren nog redelijk onbekende apparaat met vier rotorbladen en vaak een ingebouwde camera veroverde stormenderhand de mini-luchtvaart enthousiasten.

In de beginjaren waren er weinig beperkingen en kon je de drone bijna overal oplaten. Van enige regelgeving was geen sprake. Maar dat is in de tussentijd behoorlijk veranderd. Een speciale kaart voor dronevliegers toont een behoorlijk aantal rode cirkels, waar absoluut niet gevlogen mag worden. De boetes kunnen behoorlijk oplopen en de politie controleert, na een paar spoedcursussen, serieus op overtreders. Dat gebeurt ook in deze regio.

Vliegbrevet

Tegenwoordig is een registratienummer voor de drone verplicht. Met een gewicht van 250 gram of meer is tevens een drone vliegbrevet noodzakelijk om de lucht in te mogen. Alle regels zijn op de site www.rijksoverheid.nl terug te vinden (even zoeken op regels drone).

Sociale media

Wie op Facebook en Twitter kijkt ziet dat er toch nog behoorlijk wat mogelijk is, ondanks alle regels en regeltjes. Luchtfoto’s van Uitgeest en omgeving zijn ook op sociale media terug te vinden. Het blijkt, dat er met regelmaat verdwaalde drones te vinden zijn in bomen, tuinen of op de weg. Vooral met een stevige bries kunnen zaken uit de hand lopen. Dan is de accu dermate uitgeput dat terugvliegen niet meer gaat. Vervolgens stort de drone uit de lucht, als het een goedkoop artikel is. De duurdere drones zetten in zo’n geval automatisch de landing in.

Automatische piloot

Met de huidige techniek is de overgebleven energie op de afstandsbesturing te zien. Handig is in dat geval om de automatische piloot in te schakelen, die ervoor zorgt dat de drone terugkeert naar de plaats waar het apparaat is opgestegen.

De hoofdprijs:

Een helikoptervlucht of ballonvaart boven Castricum.