Dame plukt bramen om er jam van te maken.
Dame plukt bramen om er jam van te maken. (Foto: Bert Westendorp)

Nog de hele maand augustus bramen plukken toegestaan

Algemeen

CASTRICUM – “Ik maak er heerlijke jam van. Gewoon een beetje suiker erbij, mixen en je hebt biologische bramenjam”, zo laat een vrouw zoekend naar rijpe bramen tussen het struikgewas weten. Ook dit weekend wordt in het Noordhollands duinreservaat naar rijpe bramen gezocht.

Even verderop is nog een Castricumse op bramenjacht. “Ik maak er jam en bramensap van. Het is voor mij een heerlijke ontspanning. Er zijn behoorlijk wat bramen, dit is ondertussen mijn tweede emmertje”, laat de vrouw al plukkend weten.


Foto: Bert Westendorp

Augustus is de oogstmaand voor de bekende dauwbraam die door redelijk wat zon en op zijn tijd een regenbui prima gedijt. In het reservaat mogen de liefhebbers de hele maand augustus bramen plukken, ook buiten de wegen en paden. Gebieden die zijn afgesloten voor publiek, blijven afgesloten en zijn dus niet toegankelijk.

Plukken niet toegestaan

Het plukken is niet toegestaan in infiltratiegebied bij Castricum en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In het infiltratiegebied bij Castricum bevinden zich kanalen met drinkwater. Dit water zakt in drie weken tijd door het zandpakket en wordt op deze manier gezuiverd van bacteriën en virussen. Bij deze open manier van zuiveren is besmetting, bijvoorbeeld door ontlasting van mensen, een gevaar.