Martin Coenen en Esther Wemmers in overleg met Han Heevel over hun locatie voor Muziektuinen.
Martin Coenen en Esther Wemmers in overleg met Han Heevel over hun locatie voor Muziektuinen. (Foto: Yvette van der Does)

Nazomeren tijdens Muziektuinen Festival

Algemeen

BAKKUM/CASTRICUM - Het zou wel lekker zijn als we een zonnige nazomer krijgen. Helemaal prettig op de dag van de eerste editie van het Muziektuinen Festival, zondag 5 september. Dan kunnen tien bands losgaan in tien achtertuinen in Castricum en Bakkum. De voorbereidingen zijn in volle gang en de vergunning is binnen. Zoals het er nu uitziet kan het evenement met wat corona-aanpassingen gewoon doorgaan. Organisator Han Heevel nam woensdag een kijkje in een van de deelnemende tuinen om te zien welke band hij op die locatie kan programmeren. 

door Yvette van der Does

“Stef en co en Fatima Haring komen spelen in mijn eigen tuin aan de Stetweg”, vertelt Han aan de deelnemende bewoners van de Brakersweg. “Daar kunnen straks met vaste zitplaatsen hooguit 20 man zitten”, schat hij in en lacht. “Als mijn tuin straks volgeboekt is stuur ik ze gewoon door naar de Oude Haarlemmerweg of naar jullie.” 

Stel zelf je eigen festival samen

Muziektuinen is de doorstart van de Tuinkamerconcerten bij ‘Muziek op 18’ die Han en zijn vrouw Luke organiseerden voor Corona zijn intrede deed. Han: “Het is eigenlijk hetzelfde concept, alleen dit jaar ontvangen de inwoners de muziekliefhebbers in hun tuin in plaats van woonkamer voor de live optredens. In vier tijdblokken kan iedereen kiezen uit een gevarieerde aanbod en zo zelf zijn/haar eigen festival samenstellen. Je kunt er ook voor kiezen om één blok mee te pakken om daarna door te fietsen naar het strand ofzo.”

De tuinen liggen op fietsafstand van elkaar

De tuinen liggen op fietsafstand van elkaar en zijn gratis te bezoeken. Het aanbod is zeer gevarieerd: van klassiek tot pop rock en van vintage tot folk. Op de website www.muziektuinen.nl staat een overzicht. Hou de pagina goed in de gaten, je kan daar alvast een plaats reserveren voor de vier tijdsblokken. Het eerste blok start om 13.00 uur. Het festival eindigt rond 17.00 uur. Maak in vier tijdblokken van drie kwartier een eigen keuze voor de optredens. Zo stel je je eigen festival samen.

Een intieme ontmoeting van bands en publiek

Han: “Muziektuinen Festival is een intieme ontmoeting van bands en publiek in de buitenlucht die het culturele leven in Castricum verrijkt. Wij willen graag mensen verbinden door live muziek van enthousiaste en getalenteerde muzikanten. De meeste bands komen uit de omgeving.”

De toegang is gratis. Han: “Dit is mogelijk omdat de organisatie, bands en tuineigenaren zonder vergoeding werken. We hopen op een vrijwillige contante bijdrage van de bezoekers voor de bands en voor eventueel de alcoholvrije drankjes die sommige bewoners schenken.”

Martin en Esther van de Brakersweg hebben er zin in. Ze hebben net te horen gekregen dat de Ierse band Bedlam bij ze in de tuin komt spelen. Martin: “We mogen zelf bepalen waar we de band plaatsen. De leden hebben aangegeven alleen een stroompunt nodig te hebben.” Esther: “We hadden laatst een buurtborrel in onze tuin met vijftig man. We weten daarom nu ongeveer wel hoeveel mensen we hier op deze plek kwijt kunnen. We kijken het op de dag zelf nog wat er nodig is voor de aankleding. Een gezellig slingertje heb ik natuurlijk zo opgehangen.”

Reserveren kan hier. Als het 5 september met bakken naar beneden komt wordt het Muziektuinen Festival verzet naar 12 september. Vergeet niet een eigen klapstoel mee te nemen als je tijdens de optredens graag zit.

Afbeelding