N203, daar waar gesproken wordt over een rotonde.
N203, daar waar gesproken wordt over een rotonde. (Foto: Google Maps)

Ingezonden bericht: Rotonde voorstel N203

Algemeen

Geachte redactie, 

In een ingezonden bericht in het Castricums Nieuwsblad van 20 augustus maakt de heer van Ooijen een aantal opmerkingen over het door de Fietsersbond ingenomen standpunt en de redenen daarvoor. Ik denk dat op het standpunt van van Ooijen wel iets af te dingen valt.

Ten eerste het verwijt dat de Fietsersbond in de val trapt van de drogredenering van de politieke partijen. Maar dat lijkt maar zo. De Fietsersbond houdt zich in haar opstelling èn afwijzing van dit voorstel aan haar “core business” namelijk: een VEILIG, DIRECT en COMFORTABEL fietspad tussen Limmen en Uitgeest. De Fietsersbond als Fietsersbond houdt zich afzijdig van het wel of niet een aftakking maken naar een parkeerplaats langs de N203. Wat niet wegneemt dat leden van de Fietsersbond er wel degelijk een mening over hebben.

Ten tweede het verwijt dat de Fietsersbond al jaren de rotonde promoot als een verkeersveilig alternatief voor een kruispunt of aansluiting en nu niet. Dat klopt, in die zin dat het dan gaat over rotondes op wegen BINNEN de bebouwde kom met een snelheidsregiem van 30 tot 50 km/uur met fietsers in de voorrang Op wegen BUITEN de bebouwde kom met snelheden van 60 tot 80 km/uur krijgt de fietser normaal gesproken geen voorrang (rotonde Bakkum). Op zulke wegen als het kan liever kruising vrij (tunnel).

Toch puntjes om even over na te denken.

A.T. Nieuwkoop

(ouderenbonden)