Straat afgesloten tijdens e Pilot Autoluw.
Straat afgesloten tijdens e Pilot Autoluw. (Foto: Aart Tóth)

Pilot autoluwe Dorpsstraat start 17 september na vertraging

Algemeen

CASTRICUM - In het kader van een proef wordt het zo goed als onmogelijk als doorgaand verkeer door de Dorpsstraat te rijden. Dit onder de noemer van het project ‘Versterking Winkel- Verblijfsgebieden’. Uit tellingen blijkt dat het gemotoriseerd verkeer in de loop der jaren flink is toegenomen, waarbij ook de ter plaatse maximumsnelheden ruim worden overschreden. Van een ‘fietsstraat’ is in de praktijk dan ook weinig sprake. Daarbij is het merendeel die de Dorpsstraat als doorgaande route gebruiken zonder bestemming aldaar. Eigenlijk is al tijdens de vrijdagse weekmarkt duidelijk dat afsluiting geen belemmering is. Ook dan is er geen doorgaand verkeer mogelijk.

door onze verslaggever Aart Tóth

Enige probleem op marktdag is sluipverkeer via de Verlegde Overtoom. De Burgemeester Mooijstraat is gewoon bereikbaar net als op marktdagen, dus niet vanaf de Dorpsstraat maar via de Geelvinckstraat en Henri Schuytstraat. Tijdens de proef wordt in de maanden april en mei variant nummer 3 uitgeprobeerd welke niet via een zoom-sessie gekozen is door belangstellenden zoals omwonenden en detailhandel. Vanwege protesten uit de Burgemeester Mooijstraat heeft men gekozen voor de simpelste variant, waarbij alleen het Dorpsplein is afgesloten. Natuurlijk zijn er, zoals bij elk voorstel, voor en tegenstanders met de meest uiteenlopende argumenten. Daarin zal een compromis gevonden moeten worden, maar autoluw zal het worden.

Voorbeelden te over in vergelijkbare dorpen waar hoofdwinkelstraten na 11.00 uur (i.v.m. laden/lossen) wandelstraten worden, en zelfs de omzetten aantoonbaar stijgen vanwege meer bezoekers. Of dit ook van toepassing is op Castricum zal de praktijk uit moeten wijzen.

Sluipverkeer wordt beperkt

Via borden zal duidelijk worden aangegeven hoe de routes lopen, waarbij voor bewoners de bereikbaarheid wordt gehandhaafd. Sluipverkeer wordt echter beperkt. De proefafsluiting wordt in nauw overleg met gemeentelijke verkeersdeskundigen, fietsersbond en het project ‘Versterking Winkel- Verblijfsgebieden’ ingesteld, waarna na afloop van de proefperiode zal worden gekozen. De pilot Dorpsstraat start dus vrijdag 17 september en loopt tot en met vrijdag 5 november. Oorspronkelijk stond de proef gepland in de maanden september-oktober 2020.

In het verlengde van deze proef, waarbij al een soort koppeling ontstaat, is de verkeerssituatie rondom de spoorovergang Stationsweg/Beverwijkerstraatweg het volgende ‘hete hangijzer’. Dit ook om de bereikbaarheid en zeker de verkeersveiligheid te vergroten en een einde te maken aan de zeer onoverzichtelijke situatie ter plaatse met een overvloed aan verkeers- en verwijsborden. Ook daarbij zullen er naar verwachting voor en tegenstanders zijn, maar met goed overleg worden ook hier compromissen gesloten teneinde de verkeersveiligheid en leefbaarheid te verhogen.