Wempe Transport krijgt een dikke duim van Riek: "Die chauffeurs rijden altijd stapvoets!"
Wempe Transport krijgt een dikke duim van Riek: "Die chauffeurs rijden altijd stapvoets!" (Foto: Yvette van der Does)

Bewoners Visweg in Limmen: ‘Chauffeurs rijd alsjeblieft langzamer, de Visweg is geen Formule 1’

Algemeen

LIMMEN - De paar verkeersborden die nu op de Visweg in Limmen staan worden door sommige weggebruikers over het hoofd gezien. Dat is ook de ervaring van onze redactie als we naar Riek Hageman rijden. De Limmense is de overlast van het te hard rijdende verkeer zat. “De trillingen in mijn huis houden mij de laatste tijd ook uit mijn slaap.” En Hageman is niet de enige bewoner aan deze doorgangsweg die last heeft van Formule 1-coureurs. 

door Yvette van der Does

De Visweg was vijftien jaar terug nog gevaarlijker. Bewoners hebben toen met de hele straat actie gevoerd. De weg werd opgeknapt en het kruispunt verbeterd. Dat ging een tijdje goed totdat er kabels werden gelegd onder het wegdek door. Hiervoor zijn uithollingen gemaakt die later zijn dichtgemaakt met klinkers. De auto’s die nu over de straatstenen rijden laten glazen rammelen en koelkasten dansen.

De tekst loopt door onder de foto

(Foto: Yvette van der Does)

“Veel buren hebben er ook last van”, vertelt Hageman. “Mijn buurvrouw kwam laatst om 02.00 uur terug van vakantie. Na een paar uur slapen lag ze alweer wakker van het gedender over de weg.” Ook de nieuwe buren verderop hebben last. Ze kochten hun huis en dachten de oude scheuren wel even te kunnen voegen. Ze hebben zich erop verkeken, want de scheuren komen steeds terug.

Meeste last van groot vrachtverkeer

Het meeste last hebben de bewoners van groot vrachtverkeer. Grote uitzondering is Wempe Transport. “Van de hoek tot aan de Straatweg rijden hun chauffeurs perfect. Ik heb ze daar laatst nog voor bedankt met een paar appeltaarten”, vertelt Hageman. “De laatste tijd, als ik wakker lig, ga ik mijn bed uit om andere hardrijders aan te spreken. De meeste chauffeurs gaven aan het niet door te hebben dat ze te hard reden. Zo’n gesprek helpt wel. Dan is het een paar weken rustig. Toch is het na verloop van tijd weer hetzelfde liedje. ‘Zou er dan een nieuwe chauffeur langsrijden’, vraag ik me op zo’n moment af. Of zijn ze het weer vergeten? Mensen snappen vaak niet dat wij er zoveel last van hebben.” Mevrouw nam voorheen wel eens contact op met vervoersbedrijven om ze te wijzen op het rijgedrag van sommige chauffeurs. “Dat hielp, maar na verloop van tijd werd er toch weer regelmatig te hard gereden. Het is inmiddels een gemeentelijke aangelegenheid. Er zijn door mij en andere bewoners melding gemaakt bij de gemeente.”

‘Er moet echt naar kortetermijnoplossing gekeken worden’

Oude woning aan de Visweg is gebouwd in 1926

De woning van Riek Hageman is gebouwd in 1926. Het was toen een landarbeidershuisje. Haar man is daar in 1936 in geboren. In die tijd keek het gezin nog uit over weilanden met koeien. Bijna niemand had toen een auto. Ze heeft Limmen in de afgelopen 56 jaar flink zien veranderen. Wat ooit een klein dorp was is nu een stedelijk gebied. “Natuurlijk begrijp ik heel goed dat mensen hier graag komen wonen en dat het niet meer hetzelfde is snap ik ook, maar er moet echt naar een kortetermijnoplossing gekeken worden op de Visweg. En de plannen zoals die er nu liggen, daar heb ik niet heel veel vertrouwen in. We houden ons hart vast met de bouw van nog meer nieuwe woningen.” 

De tekst loopt door onder de foto


Het landarbeidershuisje van Riek Hageman stamt uit 1926. (Foto: Yvette van der Does)

Oplossing is langzamer rijden

Op de vraag of de bewoners van de Visweg zelf een oplossing weten voor het verkeersoverlast zegt de vertegenwoordiger: “We willen de weggebruikers bewust maken door deze oproep in de krant te plaatsen! ‘Chauffeurs rij alsjeblieft langzamer, ook automobilisten’. En als ik mag spreken uit naam van alle bewoners: ‘Gemeente Castricum is het misschien een goed idee om op zeer korte termijn meer verkeersborden te plaatsen? Een apparaat - die de snelheid van de Formule 1-coureurs laat zien - zou ook kunnen helpen. Dan zien de weggebruikers direct zelf dat ze te hard rijden. Handhaven en bekeuren is nog beter. “

Herinrichten na de zomer

De opdrachtgever, de Gemeenschappelijke Exploitatie Maatschappij, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Castricum en een projectontwikkelaar, verwacht dat de uitvoering van de herinrichting van de Visweg start in het najaar. Ze gaan de weg herinrichten en veiliger maken. 

Proces regisseur Castricum René Scheffer (de BUCH): “In een bewonersbrief van juni hebben we aangegeven dat we oktober starten met de herinrichting. Nu zijn de nutsbedrijven de kabels en leidingen aan het verleggen. Waarschijnlijk is het mogelijk om wat werkzaamheden gelijktijdig met de herinrichting te laten plaatsvinden. GP Groot die herinrichting gaat uitvoeren heeft formeel nog geen opdracht van de GEM. Naar verwachting zal die volgende week gegeven worden. Dan kunnen zij materialen gaan bestellen. Zij geven aan dat ze eind september al kunnen gaan starten met voorbereidend grondwerk en in oktober zal de weg worden aangepakt.”

Burgerparticipatie

Het ontwerp is met burgerparticipatie tot stand gekomen. De inbreng van de bewoner is grotendeels overgenomen. Het verzoek tot het aanbrengen van snelheidsremmers zoals wegversmallingen zijn ook in het ontwerp opgenomen. Scheffer: “Om trillingen zo veel mogelijk te voorkomen wordt een asfaltverharding aangebracht. Het verzoek om een voetpad aan de zuidkant aan te leggen is niet overgenomen. Er is niet voldoende ruimte om aan beide kanten van de weg een voetpad aan te leggen.” 

Het is bij de gemeente bekend dat de bewoners trillingen ervaren door het wegverkeer. Bij de entree van de Visweg staat een bord met 30 km/h. Scheffer: “Daarbij hebben we een onderbord geplaatst met de tekst ‘i.v.m. trillingen langzaam rijden’. Halverwege de Visweg hebben we een sluisje aangebracht om de snelheid te verlagen en even verder bij de uitrit van Zandzoom is met hekwerken en schildjes een versmalling aangebracht. Uit gegevens van VIAStat blijkt dat er in beperkte mate te hard wordt gereden. De gemiddelde snelheid is 36 km/h. Het mogelijk dat er halverwege nog een extra bord met 30 km/h wordt geplaatst.”

De tekst loopt door onder de foto

Verkeersbord genoeg zichtbaar voor alle weggebruikers? (Foto: Yvette van der Does)

De snelheidsdisplay hangt momenteel op de Hogeweg nabij een school. “Het is voor iedere weggebruiker duidelijk dat de gewenste snelheid 30 km/h is”, aldus Scheffer. “Het is echter puur een gedragskwestie van de weggebruiker. Zoals aangegeven is het altijd mogelijk om extra borden te plaatsen. De vraag is echter of dit effect heeft en het gedrag van de weggebruiker beïnvloed.”

Reageren? Stuur een bericht naar onze redactie.

(Foto: Yvette van der Does)