De Bonhoeffer scholieren vermaken zich prima op het water.
De Bonhoeffer scholieren vermaken zich prima op het water. (Foto: Bert Westendorp)

‘Andere wereld’ verkennen

REGIO - Het is lachen geblazen op het water van de Molensloot in Uitgeest. Zo’n dertig brugklassers van het Bonhoeffer College vermaken zich prima in de kano’s. Het is dollen, maar ook voor de minder geoefenden redelijk hard werken om het rondje van zo’n anderhalf uur te volbrengen. Iedere introductie bestaat uit één dagdeel. Het tweede dagdeel gaan nog eens dertig scholieren het water op.

Peddelend kennismaken met elkaar

Deze week is het weer tijd voor de traditionele introductiedagen. De keus voor de kanotochten is niet verkeerd, want het Bonhoeffer College ligt op fietsafstand van kanoverhuur De Aker. Daar is het de Heemskerkse Silvia Hanff die al negentien jaar haar eigen bedrijf heeft aan de Lagendijk.

Horecabedrijven

Zo’n honderd kano’s, waaronder ook meerpersoons Canadese kano’s, bieden voor de liefhebbers diverse mogelijkheden. Het is mogelijk om een compleet arrangement te regelen. Hanff werkt samen met onder andere restaurant Havenrijk aan het Alkmaardermeer en restaurant De Krokodil in Krommenie. De horecabedrijven liggen halverwege diverse kanoroutes.

Andere wereld

“Als je hier vanaf de Molensloot de natuur intrekt met een kano dan kom je in een compleet andere wereld. Je weet echt niet wat je beleeft. Je vaart hiervandaan door een prachtig natuurgebied. De meeste mensen hebben geen idee hoe de omgeving er hier vanaf het water uitziet.” De onderneemster heeft diverse routes uitgezet die op een folder duidelijk te volgen zijn. Een rode route, 3,5 uur kanoën, door de polder is populair.

“In die route zitten twee overhalen. Daar moet de kano het water uit. Ik vraag wel altijd aan de mensen of ze de kano niet over het asfalt laten schuren. Dat zorgt voor slijtplekken en verkort de levensduur van de kano.”

IJzersterk

De vaartuigen zijn van polyester en ijzersterk. Maar na een jaar of zes dient de vervanging zich aan. “Dan zijn de kano’s vaak dermate versleten dat ik ze ook niet meer aan particulieren wil verkopen. UV licht heeft ook invloed op het materiaal. Dan krijg je scheurtjes in de romp en verlies je stijfheid in de kano. Dan is het tijd voor vernieuwing.”

Epoxyhars

De eigenaresse van De Aker repareert de kleine beschadigingen zelf met epoxyhars. Daarnaast worden de kano's na gebruik met water en spons flink onderhanden genomen en ziet de vloot er weer vrolijk glanzend uit. Gereed om weer een ronde door het fraaie landschap te volbrengen. Eind september eindigt voor Hanff het seizoen.

Silvia Hanff druk aan het werk om de kano’s weer fris aan de nieuwe klanten aan te bieden.