Het toekomstige prachtige appartementencomplex ‘Eerste Kwartier’.
Het toekomstige prachtige appartementencomplex ‘Eerste Kwartier’. (Foto: BBHD ARCHITECTEN)

Eerste Kwartier op losse schroeven

CASTRICUM - Het prachtige woningbouwplan ‘Eerste Kwartier’ op het Raadhuisplein en Soomerwegh is voorlopig even in de koelkast beland. Dit ondanks dat de gehele procedure van vergunningen, wijzigingen in bestemmingsplan en verlenen van Omgevingsvergunning verleend is voor de bouw van 24 appartementen. Bij het appartementencomplex is in hoge mate de duurzaamheid toepast, met zelfs de mogelijkheid gebruik te maken van elektrische deel auto’s en fietsen voor de bewoners. Verder natuurlijk tot in de puntjes geïsoleerd en zonnepanelen op het dak om energie neutraal te genieten. 

Door Aart Tóth

Toch is er een kink in de kabel gekomen omdat echt op het laatste moment Hoorne Vastgoed, welke de vastgoedtak van Vomar supermarkt is, protest heeft aangetekend bij de Raad van State tegen de bouw. Waarom dat echt op het laatste moment is gebeurd kan je alleen je wenkbrauwen over fronsen. Er zijn immers al 350 belangstellenden voor de 24 appartementen, die waarschijnlijk ook klanten zijn van Vomar en daar nu toch wel andere gedachten over krijgen is de verwachting.

Verloop

Hieronder nog even het verloop in vergunningenland zoals u ook kunt nalezen op de site www.eerste-kwartier.nl. Daarin vindt u terug dat de heer Wim van Vliet met burgemeester Toon Mans van de gemeente Castricum een samenwerkingsovereenkomst hebben ondertekend voor de bouw van 24 appartementen op het Raadhuisplein 3 te Castricum. Op 20 mei dit jaar heeft de Raad voor de volle 100% ingestemd met een wijziging van het bestemmingsplan aldaar naar Wonen, zodat de bouw van de 24 appartementen mogelijk werd. In een publicatie van de gemeente in het Nieuwsblad Castricummer van 28 juli heeft u kunnen lezen dat de Omgevingsvergunning voor de bouw van de 24 appartementen verleend is.

Hoerastemming

Even was er sprake van een hoerastemming bij de betrokkenen, zo van, “Hoera, alle vergunningen zijn verleend en we kunnen in September starten met de verkoop'. Echter, er is door Hoorne Vastgoed BV en zusterbedrijf Vomar Supermarkt een beroep aangetekend tegen de vaststelling van het bestemmingsplan bij de Raad van State.

In de afgelopen jaren hebben meerdere gesprekken plaats gevonden tussen de initiatiefnemers van het plan Eerste Kwartier met Hoorne/Vomar, en werd het plan positief ontvangen, echter het bedrijf staat nu niet meer achter het plan en heeft beroep aangetekend tegen de bouwplannen. De behandeling daarvan kan naar verwachting een half jaar duren, dus dat is te overzien. Het voornemen tot sloop van de sportschool en bouwen gaat dus voorlopig niet door, maar uitstel betekent zeker geen afstel.  Wij houden u als geïnteresseerde op de hoogte.