Cybercriminelen maken steeds meer slachtoffers. Judith uit Castricum werd slachtoffer en raakte alles kwijt.
Cybercriminelen maken steeds meer slachtoffers. Judith uit Castricum werd slachtoffer en raakte alles kwijt. (Foto: Pressrecord)

Inwoonster van Castricum (55) voor 120.000 euro opgelicht met datingfraude

Vervolg voorpagina

De chirurg laat zijn gezicht echter niet zien. Zijn vliegtuig zou zijn neergestort in Turkije. Judith: "Ik was inmiddels zover in zijn web gelopen, hij kroop onder mijn huid. Terwijl hij aan het infuus lag in het ziekenhuis, stuurde hij video's naar me. Hij was gewond geraakt. En natuurlijk kost zo'n operatie ook geld.”

Schaamte

De verliefdheid van Judith kost haar uiteindelijk meer dan een ton. “Ik heb er een hoge prijs voor betaald, allemaal geld dat ik aan een erfenis heb overgehouden. Daar schaam ik mij voor. Ik prijs mij gelukkig dat ik weinig om geld geef. Maar ik had er zoveel meer van kunnen doen, zoals bijvoorbeeld de studieschuld van mijn zoon afbetalen,” het is de eerste keer dat de krachtige stem van Judith stokt en ze zich door de tranen heen moet bijten.

Alles klopte

Uiteindelijk valt het kwartje voor haar wanneer de telefoon van Chris online komt op het tijdstip dat hij onder het mes zou liggen. “Ik heb Google Hangout verwijderd en daarna nooit meer iets van hem gehoord. Natuurlijk ben ik daarna nog maanden door een hel gegaan. Ik heb mensen ook maanden voorgelogen om maar te kunnen bewijzen dat Chris echt was,” zegt Judith. “Ik wil het taboe doorbreken, want ik ben ervan overtuigd dat er een grote criminele organisatie achter deze fraude schuilgaat. Alles klopte. 

Er is weinig bekend over deze vorm van misdaad. Judith is de foto van Chris nog twee keer tegengekomen op Tinder, dus misschien maakt hij meer slachtoffers. Ze hoopt dit te voorkomen door het vertellen van haar verhaal. 

Digitalisering & Cybercrime

Wilfred van Mulligen is specialist Digitalisering & Cybercrime bij politie-eenheid Noord-Holland.  Bij datingfraude bouwen daders op geraffineerde wijze een ‘relatie’ op met hun slachtoffers, vertelt hij. Als er eenmaal sprake is van vertrouwen, probeert de dader het slachtoffer vaak over te halen om geld over te maken. Meestal via een geldkantoor. “Check in dit soort gevallen altijd namen en foto’s via Google. Heb je twijfels? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Wees alert en maak nooit geld over naar iemand in het buitenland die je nog nooit hebt ontmoet.”

Toon Mans: 'Het is belangrijk om deze ervaringen te delen'

Burgemeester Toon Mans van de gemeente Castricum is blij dat slachtoffers in zijn gemeente hun verhaal met anderen willen delen: “De omvang van cybercrime neemt toe en daders worden steeds gewiekster. Dit schrijnende verhaal van Judith is daar helaas een goed voorbeeld van. Juist daarom is het zo belangrijk dat deze ervaringen breder worden gedeeld zodat meer mensen zich bewust zijn van de risico’s en eventuele (grote) gevolgen.”

Doe je verhaal

Wil je na het lezen van dit artikel ook jouw ervaring (anoniem) delen om anderen te behoeden voor de gevolgen van internetcriminaliteit? Bezoek dan www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. Je kunt je ervaring mailen naar info@nh-sv.nl. Een communicatieadviseur neemt contact met je op en bekijkt samen met jou hoe jouw verhaal gedeeld kan worden. *Judith woont echt in Castricum maar heeft in het echt een andere naam.