Jacques Amand (Trots Haarlem) onder vuur.
Jacques Amand (Trots Haarlem) onder vuur. (Foto: Gemeente Haarlem)

Jacques Amand (Trots Haarlem) onder vuur

HAARLEM - Jeroen Boer (VVD) heeft zich donderdag namens zijn gehele raadsfractie zeer negatief uitgelaten over het gedrag van zijn collega raadslid Jacques Amand van Trots Haarlem.

Joost Verhagen

Amand was tijdens het spoeddebat over het protest van Vrouwen voor Vrijheid, terwijl hij dezelfde dag een coronatest had gedaan. Volgens Boer heeft Amand daarmee de hele gemeenteraad in gevaar gebracht. Ook heeft hij volgens hem nog geen openheid van zaken gegeven.

'Bewust regels genegeerd'

“Iedereen weet dat je met klachten thuis moet blijven, en de heer Amand heeft bewust de regels niet gevolgd”, aldus Boer. Hij riep zijn collega op om onmiddellijk zijn excuses aan te bieden. Wienen stelde dat er meer onthutste reacties over het gedrag van Amand zijn binnengekomen, maar dat de raad haar uiterste best doet om een veilige werkomgeving te garanderen.


Amand zelf wilde niets kwijt over de beschuldigingen van de VVD.


Na de mededeling van Boer stelde Sander van de Raadt (fractievoorzitter Trots Haarlem) dat de door de VVD aangehaalde richtlijnen niet gelden voor ‘cruciale werkers'. Verder bedankte hij politie en handhavers voor hun optreden tijdens de rellen.