Bert van de Velden - GGD Kennemerland.
Bert van de Velden - GGD Kennemerland. (Foto: Melanie Caitlin)

Column GGD

Spring eens over de generatiekloof        

COLUMN - In een van mijn eerste wekelijkse columns stond ik stil bij de effecten van de coronacrisis op de jeugd. Door een aantal puberende jongeren zal toen bijvoorbeeld het sluiten van de scholen in eerste instantie ongetwijfeld met een licht gejuich ontvangen zijn.

Dat levert ten slotte per saldo meer tijd op voor andere belangrijke zaken, zoals vrienden, liefdes, gamen en meer. Dingen die je doet in een fase van je leven dat je nog van alles en nog wat aan het verkennen bent. We zijn snel ingehaald door de realiteit.


Jeugd is de groep die weliswaar het minst getroffen wordt door het coronavirus, maar wel het meeste door de maatregelen. Ze vallen op dit moment tussen wal en het schip. Ze hebben zelf relatief weinig klachten, maar met de nieuwe Britse variant spelen ze wel een grote rol in de verspreiding ervan. De eerste Nederlanders krijgen ondertussen een vaccin toegediend, maar zelf komen zij in het vaccinatieschema niet voor.


Er wordt veel gevraagd van een groep die zichzelf misschien nog niet als een volwaardig onderdeel van de volwassen maatschappij beschouwt, maar zich daar wel naar moet gedragen en ook gedraagt. Dit is voor hen een heftige tijd die veel van jongeren vraagt. Haalt u zich nog maar eens voor de geest waar u zelf mee bezig was in uw jonge jaren. Maak daarom eens gebruik van deze periode om over de generatiekloof te springen en in gesprek te gaan met de jongeren om verbinding te zoeken. Te vragen hoe dit voor hen is, hoe zij de toekomst zien, wat zij van u verlangen en wat u voor hen zou kunnen betekenen.


Als GGD staan wij met Jeugdgezondheidszorg normaal gesproken in nauw contact met scholen en scholieren. Ook voor ons zijn er uitdagingen. Ik wil benadrukken dat onze jeugdverpleegkundigen er voor jullie zijn, zowel voor kind als ouder. Voor jongeren is het Instagram account VraaghetCharlie opgericht en via JouwGGD kunnen zij anoniem vragen stellen over bijvoorbeeld mentale gezondheid. Moedig de jeugd aan om te praten over deze situatie. We zitten in hetzelfde schuitje en moeten het samen doen.