Sjoerd is nog heel vitaal voor zijn leeftijd!
Sjoerd is nog heel vitaal voor zijn leeftijd! (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Sjoerd v/d Velde (96, deel 1)

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van ouderen leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale Haarlemmers van boven de tachtig. Mensen die nog actief zijn, of zelfs aan het werk, en er een gezonde leefstijl op na houden.

Willem Brand

In WOII werkte Sjoerd van der Velde (96) als stukadoor voor de Arbeitseinsatz van juli 1943 tot mei 1945 in Wuppertal. Toen hij terugkwam, dacht hij: ‘Ik ben twee jaar kwijt, ik wil en zal boven de grijze massa uitstijgen.’ Voor voetbaltraining bij HFC Haarlem had hij door avondstudies geen tijd meer.

'Dat was geen pretje'

"Op 1 januari 1943 moest ik als 18-jarige opdraven voor de verplichte arbeidsdienst in Hardenberg, Daar was een kamp waar we moesten exerceren en geulen graven. Vlak voordat het half jaar om was, mocht ik naar huis omdat een oom was overleden. Ik bleek een ontsteking aan mijn voet te hebben en bleef thuis. De volgende dag werd er gebeld: Waar ik bleef, en als ik de volgende ochtend niet terug zou zijn, werd ik door de marechaussee opgehaald. Een controlerend geneesheer bracht uitkomst."

Na zes weken, Sjoerd kreeg ook nog een longontsteking, is hij teruggegaan naar het kamp. "Ik was een week thuis toen ik naar Wuppertal moest. Die stad was net met fosforbommen door de geallieerden gebombardeerd. Als we in open vrachtwagens naar ons werk werden gereden, was de stank ondragelijk vanwege de slachtoffers die nog onder het puin lagen. Dat was geen pretje, meneer."

Gek op cijfers

Terug stond studeren op de eerste plaats. En de voetbalcompetitie. Zijn eerste voetbalschoenen na de oorlog had hij nota bene van Kick Smit, de Abe Lenstra van Haarlem, gekregen. Een rode broek kreeg hij van een kennis die bij Aurora korfbalde. Overigens zag hij staand in een weiland, dat kon toen nog, Abe Lenstra - de Cruijff uit de jaren vijftig - prachtig scoren in een duel van EDO tegen Heerenveen. Vele jaren later was Sjoerd voorzitter van de amateurs van HFC. Erna was hij gedurende vele jaren lid van de financiële commissie.

Zijn handels- en boekhoudstudie wierp zijn vruchten af. In 1949 kwam hij op de financiële administratie van Renold, een multinational in aandrijftechniek. "Ik heb er tot mijn 68e, gewerkt. Ben gek op cijfers, vooral toen de spreadsheets kwamen - rekenbladen op de computer - was ik in mijn element. Ik heb voor diverse buitenlandse kantoren van Renold gewerkt. Zomers ging mijn vrouw mee. Als ik alleen in het buitenland was, maakte ik 's avonds altijd lange wandelingen."


Volgende week deel 2 van dit interview met Sjoerd.