Athicha is een van de 22 jongeren die een dak boven het hoofd vond.
Athicha is een van de 22 jongeren die een dak boven het hoofd vond. (Foto: Phil Nijhuis)

Athicha (22) belt met koningin Máxima

HAARLEM - Even in gesprek over je kamer met Hare Majesteit Koningin Máxima. De Haarlemse Athicha (22) deed het. Ze is blij met die kamer in pension Spaarnezicht, een plek in Haarlem voor dak- en thuisloze jongeren.

Athicha is een van de 22 jongeren die in Spaarnezicht een dak boven het hoofd vond nadat zij op straat kwam te staan. Nederland telt ongeveer 9.400 dak- en thuisloze jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Er is landelijk een actieprogramma in het leven geroepen om dit aantal terug te dringen.


Haarlem is een van de 14 Nederlandse pilotgemeenten die meedoet met het landelijke actieprogramma dak- en thuisloze jongeren. Koningin Máxima bracht 3 februari samen met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een digitaal werkbezoek aan onze stad om met jongeren en deskundigen te spreken over de Haarlemse aanpak.

Jongerenregisseur

“Ieder dak- en thuisloze jongere is er één te veel. In Haarlem worden alle jongeren die op straat komen te staan gekoppeld aan een jongerenregisseur van het CJG. Die regisseur zoekt samen met de jongeren een oplossing”, zegt Jur Botter, wethouder Jeugd. Die oplossing wordt onder andere gevonden bij pension Spaarnezicht van Kenter Jeugdhulp. Hier kunnen 22 jongeren terecht die geen dak meer boven hun hoofd hebben en nog niet zelfstandig kunnen wonen.

Perron 18

Jongeren die uitstromen bij pension Spaarnezicht, maar op een wachtlijst staan voor een woning of voor begeleid wonen kunnen gebruik maken van de tussenstop Perron 18. In deze kleinschalige woonvoorziening leren de jongeren samen op eigen benen te staan. Tot er een definitieve plek is gevonden, vormt de samenwerking tussen de jongerenregisseur en onder andere de gemeente en trajectbegeleiders in de opvang, het professionele zorgnetwerk voor de jongeren.

Een goede start

Sinds de komst van de jongerenregisseurs in Haarlem is er minder terugval onder dakloze jongeren.


Botter: "Het succes ligt in de samenwerking tussen alle professionals. Het is prachtig dat hier landelijk aandacht voor is. Deze jongeren verdienen een goede start in hun leven.”