Voorlopig komt er geen vaccinatielocatie in Haarlem.
Voorlopig komt er geen vaccinatielocatie in Haarlem. (Foto: GGD Kennemerland)

Voorlopig geen priklocatie in Haarlem

HAARLEM - Er is nog geen zicht op een Haarlemse vaccinatiestraat. Dat heeft de burgemeester donderdagavond aangegeven in antwoord op vragen van de PvdA. GGD Kennemerland bevestigt dit.

Joost Verhagen/redactie

Volgens waarnemend fractievoorzitter Isabelle Wisse worden de meest kwetsbare mensen momenteel onder erbarmelijke omstandigheden gevaccineerd op de locatie bij Schiphol. Daar staan volgens haar kwetsbare ouderen soms 'hutjemutje op elkaar' te wachten. Ook zouden er te weinig stoelen beschikbaar zijn.

Eén centrale locatie

Volgens GGD Kennemerland ging het hierbij om een incident, ontstaan door een ICT-storing. "Op korte termijn staat er geen opening van een vaccinatielocatie in Haarlem gepland", zo laat de GGD verder weten. "Dat heeft onder meer te maken met de beperkte beschikbaarheid van het vaccin. Als GGD willen we nu zo efficiënt en doelmatig mogelijk vaccineren."

Nog geen perspectief

De burgemeester gaf aan het beeld dat Wisse schetste, te herkennen, maar kon nog geen perspectief bieden. Op dit moment is vaccinatie bij de huisarts volgens Wienen logistiek en praktisch nog niet mogelijk.


In afwachting daarvan noemt hij de vaccinatiestraat bij Schiphol 'in principe positief'. Desondanks stelde hij dat de huidige situatie waarbinnen kwetsbare Haarlemmers hun prik moeten halen 'niet de bedoeling kan zijn'.

Zorgen geuit bij GGD

Tijdens de raadsvergadering van vorige week werd de burgemeester in een motie van Hart voor Haarlem ook al opgedragen om een lokale vaccinatiestraat te gaan inrichten, maar ook toen moest de hij aangeven dat hij niet bij machte is om dit te beloven. Wel zou de wens voor meer lokale vaccinatiestraten al door verschillende burgemeesters aan het Rijk zijn doorgegeven, en zijn de zorgen over de huidige situatie bij de GGD neergelegd.