Sjoerd is nog erg vitaal voor zijn leeftijd!
Sjoerd is nog erg vitaal voor zijn leeftijd! (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Sjoerd v/d Velde (96, deel 2)

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van ouderen leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale Haarlemmers van boven de tachtig. Mensen die nog actief zijn, of zelfs aan het werk, en er een gezonde leefstijl op na houden.

Willem Brand

Vorige week maakten we kennis met de 96-jarige in Haarlem geboren en getogen Sjoerd van der Velde. Hij woont al 53 jaar in Haarlem Zuid-West, in het huis waar zijn zoon Paul en dochter José opgroeiden en hij zijn 60-jarige huwelijk met Jannie Frankena vierde.

Jannie had hij leren kennen via de Friese Vereniging ‘Gysbert Japicx’. Sjoerd: "Onze ouders waren daar lid van en wij speelden in ook in de toneelploeg. Jannie en ik waren bijna 61 jaar getrouwd. Vlak daarvoor overleed zij ten gevolge van een hersenbloeding."

Zinnen verzetten

Negen jaar is Sjoerd nu alleen. "Wat omhanden hebben en je zinnen verzetten is heel belangrijk. Maar je leed gaat niet weg, ook niet als je je dagen kunt vullen." Zijn grootste afleiding is de laptop. Sinds een aantal maanden schaakt hij per mail met een vriend in Amsterdam. In de woonkamer staat de stelling. Vervelen doet hij zich ondanks corona niet. Hij heeft genoeg lectuur, zo leest hij elke dag NRC en de Haarlemse media om het nieuws bij te houden.

'Onderweg zijn? Heerlijk'

Hij wandelde ook veel, dat is nu wel iets anders minder en rijdt ook nog auto. "Ik hou van autorijden. Vroeger maakte ik lange ritten, ik vind het heerlijk om onderweg te zijn. Als ik naar mijn vriendin ga, doe ik dat soms via een omweg. In pre-coronatijd trokken we er regelmatig op uit, namen we de fietsen mee en gingen vaak naar Drenthe, We bezochten ook vaak concerten."

Na zijn pensioen werkte hij nog drie jaar bij Renold, het internationale bedrijf waar hij 44 jaar in dienst was. Erna had hij het druk met allerlei vrijwilligerswerk. Zo is hij al 25 jaar penningmeester voor de Rotaryclub Amsterdam-Halfweg. Ook deed hij 25 jaar de administratie van Stichting Molen van Sloten en het Kuiperijmuseum. Op die bezigheden kijkt hij met plezier terug.

Het geheim van Sjoerd

Wat is het geheim van zijn vitaliteit?

"Ik weet niet of er een geheim is. Je moet interesse blijven tonen en actief blijven. Mijn filosofie is ‘in beweging blijven’, letterlijk en figuurlijk. Mijn vader is 98 jaar geworden, die probeer ik te kloppen. Sport is ook mijn ding geweest. Na mijn actieve voetbalperiode trimde ik twee keer per week in de duinen en ging ik dertig jaar elke week trouw naar de sportschool van Gerard Kamp in de Wilhelminastraat. Een aardige kerel, hij was getrouwd met een Française. Misschien rijdt hij nu met zijn Porsche door de Rivièra."