De gesprekken met Hudson's Bay zouden binnen twee maanden witte rook moeten opleveren.
De gesprekken met Hudson's Bay zouden binnen twee maanden witte rook moeten opleveren. (Foto: Ad Timmers)

Wethouder snakt naar oplossing fietsprobleem

HAARLEM - De commissie Beheer van de gemeente Haarlem heeft zich donderdagavond gebogen over het probleem met grote hoeveelheden geparkeerde fietsen in het centrum van de stad. In september werd de gemeente al op de hoogte gesteld van de groeiende hoeveelheid klachten over geparkeerde fietsen in het centrum.

Joost Verhagen

Winkeliers zijn er niet blij mee dat hun etalages in het gedrang komen. Daarbij hebben voetgangers vaak te weinig ruimte op de stoep om voldoende afstand te houden.

Duurzame oplossing

Jouw Haarlem wilde weten of er nog andere oplossingen voor de geparkeerde fietsen mogelijk zijn. Fractievoorzitter Moussa Aynan is namelijk niet tevreden met het aangeven van extra parkeervakken en het plaatsen van een aantal rekken. Hij wil liever een blijvende oplossing voor de toenemende hoeveelheid fietsen.


Ook de Actiepartij en Liberaal Haarlem willen liever een duurzame oplossing voor de fietsen in het centrum.

Mogelijke oplossingen

Vanuit de commissie kwamen er verschillende suggesties voor definitieve oplossingen, zoals het toevoegen van fietstulpen, het plaatsen van fietstorens en het inzetten van stewards om fietsers de weg naar stallingen te wijzen.


De ChristenUnie vroeg de wethouder ook hoe het zit met het realiseren van een fietsenstalling in het voormalige pand van V&D en Hudson's Bay. De partij ziet niet zoveel in het aanwijzen van tijdelijke fietsvakken zoals in de buurt van het station, omdat dit er al snel rommelig uitziet.

Witte rook

Berkhout zei te snakken naar definitieve maatregelen om de hotspots aan te pakken, zoals de opening van een fietsenstalling bij de Raaks, het Houtplein en de Nieuwe Groenmarkt. De gesprekken met Hudson's Bay zouden binnen twee maanden witte rook moeten opleveren.


Berkhout benadrukte in zijn antwoorden dat de maatregelen die hij donderdagavond aan de raadscommissie voorlegde, echt tijdelijke maatregelen zijn.


Op dit moment zijn deze maatregelen volgens Berkhout nog niet echt nodig, vanwege het winterweer en de lockdown.