Bert van de Velden - GGD Kennemerland.
Bert van de Velden - GGD Kennemerland. (Foto: Melanie Caitlin)

GGD Column

Code Rood

COLUMN - Op maandag 8 februari zijn er op de vaccinatielocatie bij Schiphol 495 zorgprofessionals en ouderen gevaccineerd. Inmiddels is dat geen cijfer meer om uitgebreid stil bij te staan. Het is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 302 beschikbare vaccins op de eerste dag van het vaccinatietraject, maar gelukkig zijn deze of hogere aantallen nu de regel en zien we de capaciteit alleen maar stijgen.

Maar deze 495 toegediende vaccins zijn wellicht minder vanzelfsprekend dan u zou verwachten. Op zondag 7 februari werd voor het hele land code rood afgekondigd. Zowel de teststraten als de vaccinatielocatie moesten daarom gesloten blijven.

'Sluiten locaties zwaar'

Het bleef op zondag lang spannend of we op maandag wel weer open mochten gaan om inwoners de faciliteiten voor testen en vaccineren te bieden zoals zij die inmiddels van ons gewend zijn.


Het sluiten van locaties valt ons zwaar. Als beschermer, bewaker en bevorderaar van de publieke gezondheid heeft het testen en vaccineren van inwoners onze hoogste prioriteit. Daarom is er het hele weekend ontzettend hard gewerkt om de locaties op een veilige en verantwoorde manier te kunnen openen wanneer dit weer mocht.

'We gaan ook inzetten op vaccinatielocaties verspreid over de hele regio'


Op maandagochtend is het terrein in alle vroegte sneeuwvrij gemaakt en heeft een grote groep medewerkers zich beschikbaar gesteld om ervoor te zorgen dat degenen die gepland stonden om een vaccin toegediend te krijgen zo min mogelijk hinder ondervonden. Door deze inzet is het gelukt 495 vaccins toe te dienen alsof het een normale maandag was.

'Medewerkers, bedankt!'

Daarvoor wil ik de medewerkers van GGD Kennemerland bedanken. Van het personeel dat zich vroeg in de morgen richting de locatie moest begeven met beperkte vervoersmogelijkheden tot de hosts die in de vrieskou alle auto’s in goede banen leidden: met elkaar hebben we ervoor gezorgd dat het gelukt is.


Tegelijkertijd wil ik benadrukken dat wie zich ongemakkelijk voelt om naar een test- of vaccinatielocatie te gaan altijd contact kan opnemen om de afspraak te verzetten. De komende tijd zullen steeds meer vaccins beschikbaar komen en gaan ook huisartsen een start maken.


We gaan ook inzetten op vaccinatielocaties verspreid over de hele regio. Daarover leest u deze week op onze website meer.