Zonnepanelen in beschermd stadsgezicht

HAARLEM - Vanuit de gemeenteraad is er een initiatief om in Haarlem een zonnepanelenkaart voor beschermd stadsgezicht te ontwikkelen.

Daarop zal gemeentelijke informatie te vinden zijn; of op een huis zonnepanelen of zonnecollectoren mogen liggen en welke (vernieuwde) regels gelden. Voor wijken binnen beschermd stadsgezicht geldt nu dat zonnepanelen niet zichtbaar mogen zijn vanaf de openbare ruimte.

Klimaatneutraal Haarlem

Vijf politieke partijen (GroenLinks, D66, CDA, Actiepartij en ChristenUnie) nemen het initiatief om dit te veranderen. In de nieuwe regels wordt onderscheid gemaakt tussen soorten daken (monumentale/beeldbepalende waarde), mate van zichtbaarheid van deze daken en de vormgeving (kleur, legpatroon, rand, materiaal, aansluiting bij dakvorm). Plaatsing van zonnepanelen in het zicht wordt in de nieuwe regels onder voorwaarden mogelijk.


GroenLinks-raadslid Melissa Oosterbroek “Dit voorstel ondersteunt de Energietransitie die we bewandelen om Haarlem klimaatneutraal te maken in 2030.”

Eén legplan

Op een kaart zal per huis te zien zijn welke regels er gelden voor zonnepanelen op het eigen dak en of dit vergunningsplichtig of vergunningsvrij is. Voor gelijksoortige huizen geldt in beschermd stadsgezicht één legplan, waarin voorwaarden worden gesteld aan de vormgeving van de zonnepanelen (blauw, zwart, met/zonder rand of uitgevoerd als dakpan). Het College gaat reageren op het voorstel, waarna Haarlemmers op de plannen kunnen reageren.