'Isoleren is de beste maatregel die iedereen kan nemen'
'Isoleren is de beste maatregel die iedereen kan nemen' (Foto: Lize Kraan)

Transitievisie: concrete plannen gasvrije stad

HAARLEM - Het college heeft de transitievisie warmte opgesteld. Hierin legt het college vast waar en hoe de gemeente de komende jaren aan de slag gaat om zoveel mogelijk woningen van het gas richting duurzame verwarming te krijgen.

Met deze plannen wordt, samen met de geplande aardgasvrije nieuwbouw woningen, 25% van Haarlem aardgasvrij in 2030. Ruim 800 Haarlemmers dachten mee met de plannen van de gemeente. De transitievisie warmte is vanaf 3 maart zes weken lang beschikbaar voor inspraak voor alle Haarlemmers.

In 2040 aardgasvrij

Met de ambitie om in 2040 van het aardgas af te zijn, staat de gemeente voor de grote opgave om de komende twintig jaar circa 76.000 woningen en 11.000 andere gebouwen van het aardgasnet los te koppelen. En dat moet ook, want het klimaatprobleem is urgent. Haarlem wil in 2040 aardgasvrij zijn.

Kansrijke projecten

Het college kiest ervoor om met de meest kansrijke projecten te beginnen. Met de opgedane ervaringen in deze projecten komt vervolgens de rest van de stad aan de beurt. De gemeente maakte al een start met verschillende plannen:

een warmtenet in Schalkwijk (Meerwijk) met de woningcorporaties

een ZonneWarmteNet in het Ramplaankwartier met de bewoners

een warmtenet in de Waarderpolder met de ondernemers

gerichte ondersteuning voor het aardgasvrij maken van woningen van na 1995

ondersteunen van individuele bewoners en ondernemers bij verduurzaming

verduurzamen van kantoren (energielabel C in 2023 en A in 2030).

Warmtekaart

Onderdeel van de transitievisie is een warmtekaart van de stad. Daarop is in één oogopslag duidelijk wat er in welke wijk staat te gebeuren en wat de mogelijkheden zijn voor verduurzaming.

Hier is ook te zien welke wijken de komende jaren dus ook nog niet aan de beurt zijn. Zo wordt voorlopig nog niet begonnen met het aardgasvrij maken van het historisch centrum.

'Haarlem wil in 2040 aardgasvrij zijn'

Subsidies duurzaamheid

Voor elke wijk en woningtype geldt dat isoleren de beste maatregel is. Voor advies hierover en over andere duurzame maatregelen kunnen woningeigenaren terecht bij het Duurzaam Bouwloket en het Duurzaamheidsloket van de gemeente. Voor de financiering bestaat een Duurzaamheidslening en een subsidie om woningen aardgasvrij te maken. Ook zijn er landelijke subsidies.