De meeste Haarlemse horeca blijven voorlopig dicht.
De meeste Haarlemse horeca blijven voorlopig dicht. (Foto: Rodi Haarlem)

Haarlemse horeca niet eerder open

HAARLEM – De persconferentie van vorige week dinsdag was opnieuw een klap in het gezicht van de horeca. In diverse delen van het land openden ondernemingen uit protest op 2 maart de deuren. Hoe staat de Haarlemse horeca erin?

Uit een peiling van het Haarlems Nieuwsblad blijkt dat de meeste ondernemers in de stad de actie niet steunen, op Spaarne66 na (zie voorpagina). De gemeente sluit zich hierbij aan en volgt naar eigen zeggen het Haagse beleid.

Gehoord willen worden

Jeroen Rieu, eigenaar van onder meer Koops, Mrs. Pancake en Hofje zonder Zorgen: "Vanuit de KHN (Koninklijke Horeca Nederland, red.) is vooral behoefte aan begrip. Zeker lokaal willen we gehoord worden, maar in mijn optiek – en dat delen ook andere ondernemers – biedt het openen van alleen de terrassen geen soelaas. Wij wachten gewoon netjes tot we officieel weer open mogen - volledig.”

'Geef ons een datum'

Die mening deelt ook Martijn Bevelander, eigenaar van June (voorheen Club Ruis, red.). “We snappen het signaal, zeker nu het extra steunpakket wéér later komt, maar het zou gewoon dom zijn. We weten eigenlijk nog maar zo weinig van het virus, niemand wil toch op zijn geweten hebben dat het aantal besmettingen straks weer door het dak gaat? En we zijn met z’n allen al zó lang zo geduldig geweest, dan ga je het toch nu niet voor jezelf verkloten?” Volgens Bevelander heeft de horeca, net als in het Verenigd Koninkrijk, vooral behoefte aan een stip op de horizon. “Geef ons gewoon een datum, al is het na Pasen, maar dan hebben wel in elk geval iets om naartoe te leven.”

Het risico niet waard

“Zolang het niet wordt toegestaan door de overheid, zullen we geen terras openen”, zo laat ook Café XO op de Grote Markt weten. “Kijk, dat er iets moet veranderen, is duidelijk”, vult Richard Roeland aan, eigenaar van Café Studio, eveneens gevestigd op de Grote Markt. “Maar om nu zelf tafels en stoelen buiten neer te zetten en op diverse vlakken risico te lopen, nee, daar voel ik weinig voor.”


Ook Tony Petua, eigenaar van Casa die Papi bij de Botermarkt, durft het niet aan. “Ik ga pas weer open als daar officieel toestemming voor is verleend. Het is me de boete niet waard.”

‘Laat zien dat het kán’

Ivo Berkhoff, regiomanager van de KHN in zuidelijk Noord-Holland vult aan: "De boodschap is niet ‘gooi de terrassen open', maar laat zien dat het kán. Het moet natuurlijk wel verantwoord blijven. Aan alle horeca die meedoen met de actie, wil ik daarom meegeven: ‘span een lint om je terras als signaal dat je wel dicht bent, en hou in de gaten of mensen niet alsnog op het terras plaatsnemen.' Dan houden we het voor iedereen veilig.”