Bert van de Velden - GGD Kennemerland.
Bert van de Velden - GGD Kennemerland. (Foto: Melanie Caitlin)

Een nieuwe fase

COLUMN - Op 15 maart 2021 worden in de Expo Haarlemmermeer te Vijfhuizen voor de laatste keer inwoners getest op de aanwezigheid van het coronavirus.

Niet omdat we de testcapaciteit gaan verkleinen – daar is helaas nog weinig reden toe – maar omdat we de komende maanden verspreid over de regio een aantal nieuwe gecombineerde test- en vaccinatielocaties openen en er vlakbij op P4 Lang Parkeren bij Schiphol voldoende capaciteit is.

120.000 mensen getest

Toch is het goed om even stil te staan bij deze locatie in de Haarlemmermeer. U en ook ik hadden tijdens de opening niet verwacht dat testfaciliteiten in heel Nederland een onderdeel van ons dagelijks bestaan zouden worden.


Waar testen in de begindagen vooral speelde bij onder meer zorgprofessionals, kent inmiddels iedereen wel iemand die zich heeft laten testen al dan niet met een positieve uitslag. Zelf heeft u zich wellicht ook al een keer, of zelfs al meerdere malen laten testen.


'We doen een deur achter ons dicht, maar daarmee is dit hoofdstuk nog niet afgesloten'

Op het moment dat de testfaciliteit in Vijfhuizen opende, konden daar 220 inwoners getest worden. In de maanden die daarop volgden, steeg dat aantal naar maximaal 1650 inwoners per dag. In totaal zijn ruim 120.000 inwoners op de locatie langsgekomen voor een test. Een indrukwekkend aantal en een even zo indrukwekkende prestatie van GGD Kennemerland medewerkers en medewerkers van het Rode Kruis, die daar zeven dagen per week voor u klaarstonden.

Vaccinaties Haarlem

Het zal op 15 maart dan ook een beladen moment worden als wij daar de deur achter ons dichttrekken. Het is het einde van een hoofdstuk en we gaan een nieuwe fase in.


Op de nieuwe locaties in Beverwijk en Haarlem kunt u niet alleen terecht voor een test op de aanwezigheid van het coronavirus, maar ook, wanneer u tot de doelgroep behoort, die aan de beurt is volgens de vaccinatiestrategie, voor een vaccin dat u bescherming biedt. Niet vaak genoeg kunnen wij benadrukken dat beide componenten op dit moment essentieel zijn als het gaat om de bestrijding van het virus.


We doen een deur achter ons dicht, maar daarmee is dit hoofdstuk nog niet afgesloten.