Harry is nog erg vitaal voor zijn leeftijd!
Harry is nog erg vitaal voor zijn leeftijd! (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Harry De Boer (91, deel 1)

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van ouderen leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale Haarlemmers van boven de tachtig. Mensen die nog actief zijn, of zelfs aan het werk, en er een gezonde leefstijl op na houden.

Willem Brand

De 91-jarige Harry De Boer is nog steeds een man met een missie. Alles wat hij zegt is raak. Daar hebben meer vitale ouderen ‘last’ van. Dat spruit voort uit hun karakter: positief en realistisch.

Drie familieleden kwijt

Harry’s grootvader was visser in Huizen en viste met twee botters op de Zuiderzee. Na de komst van de Afsluitdijk mocht hij alleen vissen voor de familie. "In de oorlog is dat onze redding geweest, ik ging vaak met opa Andries mee om de vissen uit de fuiken te halen." Voor Harry’s familie was 10 mei 1940 een rampdag, ze waren drie familieleden kwijtgeraakt. "Een neef bij de Grebbeberg, een zwager bij Numansdorp voor de verdediging van de Moerdijkbruggen en een neef in Den Haag."

'Hij dook meteen onder'

"Dat hakte er nogal in bij mijn vader. Hij was met mijn grootvader het lijk bij Numansdorp wezen ophalen. In het voorjaar van 1942 kwamen twee officieren van de Wehrmacht langs. U heeft een timmerfabriek, zeiden ze, en in ruil voor het leveren van schietborden kunt u gratis stroom krijgen. Mijn vader schoot uit zijn slof. Ik heb jullie niet gevraagd om naar Nederland te komen, ik sla geen spijker voor jullie. Hij is meteen ondergedoken. Een kwartier later stonden de Moffen voor onze deur."

'Een kwartier later stonden de Moffen voor onze deur'

"De Duitsers, gestationeerd in Hilversum, oefenden vlakbij op een schietterrein. Er was een uitstekend alarmsysteem. Als ze in aantocht waren, werden we gebeld en dook vader onder. De broers van mijn moeder zaten in het verzet. Er waren wapendroppings in het IJsselmeer. Ook piloten die er een noodlanding hadden gemaakt werden opgevangen. Wapens werden dezelfde dag doorgespeeld via oom Klaas die verbindingsman was."

3,5 jaar in tentje

De nieuwsgierige Harry leerde in no time veel van wapens, van stenguns tot mitrailleurs. "Ik leerde hoe je ermee schoot en ook hoe je ze in en uit elkaar moest doen." Die kennis kwam na de oorlog goed van pas. Hij bood zich aan bij de stoottroepen van de landmacht. "Ik heb 3,5 jaar in het veld in een tentje geslapen en heb een paar duizend jongens mogen opleiden, de beste soldaten van het leger."


Volgende week deel 2.