Drie ondernemers zijn een initiatief gestart om minimaal één miljoen euro te verdienen voor de Nederlandse horeca.
Drie ondernemers zijn een initiatief gestart om minimaal één miljoen euro te verdienen voor de Nederlandse horeca. (Foto: Aangeleverd)

Succesvol boek gaat Haarlemse grenzen over

HAARLEM - Na groot succes in Haarlem, gaan drie ondernemers nu ook een kookboek uitbrengen om de Zaanse horeca te steunen.

Max Caminita (‘de Horecaman’), Merlijn Viersma (‘de Creatieveling’), Daniel Feldbrugge (‘het Meesterbrein’) en Nick Spoelstra (‘de Harker’) van Horeca Kookboek uit Heemstede, hebben al in Haarlem bijna 8.000 exemplaren van boek ‘De Haerlemsche Gastronomie Thuis’ verkocht. De initiatiefnemers gaan nu een kookboek maken om de Zaanse horeca een financieel steuntje in de rug te geven.

1 miljoen euro

Drie ondernemers zijn een initiatief gestart om minimaal één miljoen euro te verdienen voor de Nederlandse horeca. De verkoop van ‘signature dish’ kookboeken per stad of streek, samen met sponsoring van lokale bedrijven, moet hiervoor gaan zorgen. Horecabedrijven kunnen op de pagina’s kenmerkende gerechten voor hun zaak gratis publiceren. De geschatte opbrengst ligt tussen de 1500 en 2000 euro per deelnemende zaak.

Uitrol in heel Nederland

Hun eerste Horeca Kookboek kwam in december uit. Hiermee kunnen ze de deelnemende Haarlemse horeca steunen. Inmiddels wordt het concept uitgerold in twintig grote steden van Nederland.

“Na weer een lockdown en financiële klap voor de horeca wilden wij een manier bedenken om de horeca bij de mensen thuis te brengen, net even anders dan menu’s of afhaalmaaltijden”, zegt medeoprichter Max Caminita.

Opbrengst

De opbrengst minus de kosten van de verkochte boeken wordt verdeeld over de deelnemende zaken. Door hulp van sponsoren worden de kosten zo veel mogelijk gedekt zodat de opbrengst maximaal is. Ieder deelnemend restaurant krijgt de ruimte om twee ‘signature dishes’ aan te leveren en hiermee hun zaak te vertegenwoordigen. Elke deelnemende bar krijgt de gelegenheid om één pagina te vullen. Door de aanschaf van het lokale kookboek kunnen inwoners en bezoekers van de stad een stukje horeca in huis halen en tegelijkertijd hun favoriete restaurant of bar steunen.

Meer dan de helft van de eerste druk werd razendsnel verkocht. Dit gegeven bracht Max samen met grafisch vormgever Merlijn Viersma en internetondernemer Daniel Feldbrugge op het idee om dit concept verder uit te rollen in de rest van het land.

Oproep Zaanse horeca

Hun oproep aan de Zaanse horeca luidt: Heb jij een horecazaak in de Zaanstreek en kan jij ook wel een steuntje in de rug gebruiken?

Meld je dan voor meer informatie aan via de website www.horecakookboek.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de actie, uitbetaling, aanlevering van materiaal en dergelijke.