Boekhandels vieren deze week het Voorwoord van de Boekenweek.
Boekhandels vieren deze week het Voorwoord van de Boekenweek. (Foto: Athenaeum Boekhandel)

Voorwoord van de Boekenweek

HAARLEM – In verband met corona is de oorspronkelijke Boekenweek – die dit jaar van 6 tot en met 14 maart zou plaatsvinden – verplaatst naar de zomer. Wél is er een alternatieve editie, ‘Voorwoord van de Boekenweek’ genaamd. Wat doen Haarlemse boekhandels tijdens deze week?

Bij zowel de Kennemer Boekhandel, De Vries Van Stockum als Athenaeum Boekhandel loopt het de afgelopen weken storm. “Wij zijn onze klanten gelukkig veel blijven zien”, zo vertelt Annetje Rubens van Athenaeum. “En elke nieuwe versoepeling brengt weer een nieuwe doelgroep naar onze winkel. De één bestelt graag online, terwijl de ander liever langskomt of belt.” Dat herkent ook de Kennemer Boekhandel. “Bestellingen komen sinds Click & Collect weer op een hele andere manier binnen dan daarvoor.”

Voorwoord van de Boekenweek

Het feit dat de jaarlijkse Boekenweek dit jaar vanwege corona is omgedoopt tot Voorwoord van de Boekenweek (de Boekenweek zelf is verplaatst naar de zomer), levert creatieve oplossingen op.

Kennemer Boekhandel

Zo organiseert de Kennemer Boekhandel op donderdag 11 maart een online poëzieleesclub. “De poëzieleesclub is een heel laagdrempelig initiatief, waarbij Ingrid Elsing oude met nieuwe poëzie vergelijkt. Iedereen ervaart zo’n gedicht natuurlijk weer op zijn eigen manier, en dat kan leuke gesprekken opleveren. Iedereen is welkom en kan zich vandaag (woensdag 10 maart) nog aanmelden via info@kennemerboekhandel.nl. Dan krijgen deelnemers een linkje naar de digitale bijeenkomst.”

Athenaeum Boekhandel

Ook Athenaeum Boekhandel laat de alternatieve Boekenweek niet aan zich voorbijgaan. “Tijdens Voorwoord van de Boekenweek komt er elke dag een schrijver in onze winkel in Haarlem signeren. Denk aan Toine Heijmans, Hanna Bervoets en Roos van Rijswijk. Bovendien signeren Jessica Durlacher, Lize Spit en Wessel te Gussinklo hun boek vanuit huis.”

De Vries Van Stockum

Tot slot viert ook De Vries Van Stockum het Voorwoord van de Boekenweek op een unieke manier. In samenwerking met Hebban organiseert de boekhandel een Reading Challenge. "Samen lezen we vijf boeken in één week. Boeken die je in één avond kunt lezen, van verschillende genre's. Met zorg geselecteerd door onze boekhandelaren. We beginnen elke dag met een filmpje waarin onze boekverkopers je iets vertellen over het boek. 's Avonds praat je samen met je medelezers (online) na, en leveren wij nog extra materiaal zoals een interview met de auteur, een podcast over het thema of een filmpje. Zo steun je de boekhandel én help je jezelf met het opbouwen van een leesgewoonte.”