Bert van de Velden - GGD Kennemerland.
Bert van de Velden - GGD Kennemerland. (Foto: Melanie Caitlin)

Kinderteststraten

COLUMN - Onlangs wijzigde het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport het beleid ten aanzien van kinderen en testen. Kinderen die naar de basisschool gaan moeten thuisblijven en zich laten testen bij klachten. Dus zowel met milde klachten (loopneus, verkoudheid, niezen en keelpijn) als met zware klachten (veel hoesten, koorts of benauwdheid).

Deze verruiming van het testbeleid gaat gepaard met een versoepeling in de maatregelen, zoals het openen van zowel het basis als voortgezet onderwijs. Iets waar velen al geruime tijd naar uitkeken en belangrijk is voor zowel kinderen als ouders.


Tegelijkertijd moeten we ons ervan bewust zijn dat deze versoepeling een verhoogd risico van verspreiding met zich meebrengt. Door veel te testen houden we als GGD zicht op de verspreiding van het virus. Met de groei van de Britse variant is het nog belangrijker dat we de vinger aan de pols houden. Deze variant is besmettelijker gebleken dan de ‘normale’ variant, ook bij kinderen. Bij een positieve test komen we snel in actie om te voorkomen dat er meer mensen worden besmet.


Het ligt in de lijn der verwachting dat kinderen zich de komende tijd meer laten testen. Daarom richt GGD Kennemerland op de testlocaties speciale kinderteststraten in. Hier werkt extra kindvriendelijk personeel en is er extra aandacht besteed aan de aankleding. Ook ontvangen kinderen na afloop een dapperheidsdiploma. Vóór de test nemen we altijd wat extra tijd om het kind op z’n gemak te stellen en uit te leggen wat er gaat gebeuren. Er mag één ouder/begeleider bij de test aanwezig zijn.

Vanzelfsprekend testen wij nooit zonder toestemming van de ouders. Het testen van uw kind is nooit verplicht. Wel merken wij dat veel ouders er wel voor kiezen om hun kind te laten testen en daar veel vragen over hebben. Bekijk daarvoor ook onze website. Deze ontwikkeling brengt een bijzonder beeld met zich mee. Terwijl ouderen zich op dit moment bij onze locaties melden voor een vaccin, doen de jongeren dit juist voor een test. Laten we trots zijn op de solidariteit tussen de verschillende generaties in onze regio op dit moment. Alleen samen krijgen we dit virus eronder.