'Er moeten meer betaalbare en energiezuinige woningen worden gerealiseerd in Haarlem.'
'Er moeten meer betaalbare en energiezuinige woningen worden gerealiseerd in Haarlem.' (Foto: BossaNova)

Raad verdeeld over woonvisie

HAARLEM - Er moeten meer betaalbare en energiezuinige woningen worden gerealiseerd in Haarlem. Dat zou de strekking zijn van de woonvisie die het college donderdagavond aan de commissie Ontwikkeling voorlegde.

Joost Verhagen

Ook wordt gedacht aan eventuele uitbreiding van de woningbouw in de stad.

Uitbreiding woningbouw

Een inspreker zei niet blij te zijn met de woonvisie. Ze stelde dat het college in de plannen de visie van de wijkraden terzijde heeft geschoven. “We willen meepraten en concreet aan de slag”, zo zei ze namens de acht wijkraden. Maarten Wiedemeijer (PvdA) is juist blij met de manier waarop zijn suggesties en ideeën in het plan zijn meegenomen. Wel realiseert hij graag nog meer woningen. Wiedemeijer wil namens zijn partij een motie indienen voor onderzoek naar een eventuele uitbreiding van de woningbouw. Dit zodat tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezingen de partijen een geïnformeerd standpunt kunnen innemen.


Moussa Aynan (Jouw Haarlem) vond een dergelijk onderzoek een goed idee. Aynan zei wel meer concrete actieplannen in de visie te hebben verwacht. Volgens hem wordt er in de visie gegoocheld met cijfers. Ook de SP verdenkt de coalitie ervan creatief met aantallen woningen te zijn omgegaan.

Alternatieve vormen

Trots Haarlem kijkt graag naar alternatieve woonvormen, zoals standplaatsen voor woonwagens, woonvoorzieningen voor ouderen en tiny houses. De partij kreeg bijval van de ChristenUnie. Het CDA gaf aan de woonvisie te steunen. Ook GroenLinks noemt het stuk waar de ambities van de coalitie in doorklinken: "Het is op volle kracht woningen realiseren'', aldus Jasper Drost. Wethouder Meijs reageerde op de kritiek van de wijkraden. "We willen ze niet buitenspel zetten, maar er staan al vele plannen op de nominatie uitgevoerd te worden.''