Internationale Schakelklas onder druk

HAARLEM - Het bestuur van de Internationale Schakelklas (ISK) maakt zich ernstige zorgen over de verhuizing die hen te wachten staat. Daarover luidde inspreekster Mariano donderdagavond de noodklok bij de commissie samenleving van de Haarlemse gemeenteraad.

Joost Verhagen

Volgens haar heeft de gemeente nog altijd geen goede locatie voorgelegd aan de ISK. Ondertussen moet de schakelklas wel ruimte gaan maken voor de International School Haarlem (ISH).

Eerder uitgesteld

De verhuizing van de ISK werd in december 2020 uitgesteld. Er zouden daarna 26 locaties zijn onderzocht maar volgens de inspreker is het helemaal niet duidelijk aan welke criteria een schoolgebouw moet voldoen. Daarnaast wil ze niet dat het schooljaar vanwege een verbouwing zou moeten worden onderbroken, omdat dit een negatief effect heeft op de leerlingen.

Lessen op locatie

De school is tijdens de lockdown daarom ook doorgegaan met lesgeven op locatie. Mariano vroeg om een heldere lijst met criteria op te stellen voor een eventuele locatie: ,,Niet een achteraflokaal, of afgedankt gebouw maar een veilige, goed uitgeruste school.'' Ze vroeg om niet tijdens dit schooljaar een verhuizing in te plannen en vooral rekening te houden met de belangen van de leerlingen.


John Oomkes (PvdA) vroeg waarom de inspreekster niet blij zou zijn met de beoogde locatie aan de Schoterstraat, omdat de wethouder daar wel op afkoerst. Volgens Mariano is de locatie echter te klein.

"Er is geen pauzeruimte, er zijn te weinig lokalen, er is geen lift. Er zou heel veel verbouwing en uitbouw plaats moeten vinden om het pand geschikt te maken, maar daar worden geen middelen voor beschikbaar gesteld.'' antwoordde de inspreekster. Ze zegt ook niet de mogelijkheid te hebben gehad om met wethouder en ambtenaren om tafel te gaan. "Er zijn behalve de Schoterstraat geen andere mogelijkheden met ons besproken.''

'De rek is eruit'

De SP vroeg of er volgens het ISK te weinig mogelijkheden buiten de gemeentegrenzen zijn onderzocht. Mariano reageerde bezorgd op de vragen: "We begrijpen echt wel dat we uit het Junoplantsoen wegmoeten als het ISH daar in moet, maar het voorstel om in de meivakantie te verhuizen is voor ons niet haalbaar. Het personeel en de leerlingen zijn een beetje op. De rek is eruit.''


Het ISK heeft het liefst dat de verhuizing tijdens de zomervakantie gepland zal worden, zo liet het weten.