Met professionele begeleiding is goed uit elkaar gaan écht mogelijk.
Met professionele begeleiding is goed uit elkaar gaan écht mogelijk. (Foto: Aangeleverd)

Goed uit elkaar? Dat doe je zo

REGIO – Maart is, naast januari en december, de maand waarin de meeste stellen uit elkaar gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Daily Mail, waarvoor 1881 mensen ondervraagd werden.

Veel respondenten die aan het begin van het jaar de handdoek in de ring gooiden, gaven aan dat vooral somber weer, financiële problemen en de behoefte aan een nieuwe start hieraan ten grondslag lagen.

Jonger scheiden

We scheiden tegenwoordig niet alleen vaker, maar gaan daarbij ook op steeds jongere leeftijd uit elkaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal mensen dat op 40-jarige leeftijd een relatiebreuk achter de rug heeft, is in 25 jaar verdubbeld. Als er kinderen bij betrokken zijn, dan maakt dat een scheiding vaak extra emotioneel. Zo’n 70.000 kinderen krijgen jaarlijks te horen dat hun ouders niet meer samen verder willen. Een scheiding is daarmee niet alleen ingrijpend voor de ouders, maar ook zeker voor de betrokken kinderen. Er breekt een fase aan van grote veranderingen. De thuissituatie is tijdelijk onzeker en voelt onveilig. Dit roept bij kinderen gevoelens van verdriet en rouw, maar ook schuld op. Iets waar zij niet makkelijk over praten. Ex-partners zijn bij een scheiding verplicht een ouderschapsplan te maken, waarin de belangen van de kinderen worden benoemd.

Onzekerheid

Een scheiding alleen is al vaak een zware periode met veel verdriet, emotie en onzekerheid over de toekomst. En dan moeten er ook nog beslissingen genomen worden over bijvoorbeeld de verdeling van de inboedel, de echtelijke woning en - als er kinderen in het spel zijn - een omgangsregeling.

Professionele begeleiding door een goede advocaat kan ervoor zorgen dat goed uit elkaar gaan écht mogelijk is.