Kinderarts Yolande Thomasse: "Een groot deel van de kinderen is ongezonder gaan leven."
Kinderarts Yolande Thomasse: "Een groot deel van de kinderen is ongezonder gaan leven." (Foto: Theo Annes)

‘Gevolgen corona op kinderen merkbaar’

REGIO - Hoewel slechts een handvol kinderen het afgelopen jaar in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn met corona werd opgenomen, zijn de gevolgen van de pandemie op kinderen duidelijk te merken.

"Het virus zelf zorgt voor weinig klachten bij kinderen. Helaas zijn er wél andere zorgen ontstaan. Zo zien we steeds meer kinderen met overgewicht. Een groot deel van de kinderen is sinds corona ongezonder gaan eten en minder gaan bewegen", vertelt kinderarts Yolande Thomasse, sinds 2008 werkzaam in het Dijklander Ziekenhuis.

Jonger? Minder klachten

"Als kinderen ouder worden, gaan de klachten meer lijken op die van jong volwassenen. Hoe jonger, hoe minder klachten; dat is wat wij zien. Als je weinig klachten hebt, breng je het virus minder makkelijk over op anderen. Daardoor zien we op de basisschool minder besmettingen dan op de middelbare school. Ook internationale onderzoeken bevestigen dat."

Druk op GGZ

Het zorgsysteem voor kinderen is volgens Yolande gelukkig weinig belast het afgelopen jaar, ondanks corona. "De zorg kon altijd doorgaan, we hebben daarin geen beperkingen gekend. Wel hebben twee van mijn collega's een tijd op de corona-afdeling gewerkt. Bij ons was het toen relatief rustig. Ons werk is wel enigszins veranderd omdat we altijd alert moeten blijven op het virus. Kinderen worden evengoed regelmatig verdacht van corona, omdat ze vaak verkouden zijn. Daardoor lopen we vaker in beschermingspakken rond en moet er vaker getest worden. Dat kost tijd. En natuurlijk zijn kinderartsen en verpleegkundigen ook geraakt door het coronavirus."

Ongezonder leven

Ook in het Dijklander Ziekenhuis is de druk op de zorg toegenomen, vertelt ze. "Bovendien zien we veel andere zorgen bij kinderen ten gevolge van de pandemie. Een groot deel van de kinderen is ongezonder gaan leven, krijgt minder beweging en is ongezonder gaan eten. Dit geldt met name voor kinderen in kwetsbare gezinnen. Hierdoor zien we ook meer gewichtstoename bij kinderen. Uit onderzoek van collega-artsen in Maastricht is gebleken dat kinderen sinds corona slechter slapen. En er zijn ook meer kinderen die last hebben van stress en eenzaamheid. Al deze bij-effecten zorgen weer voor een grotere druk op de GGZ."

Logistieke uitdaging

Ook Ben Ridwan, arts-microbioloog in het Dijklander Ziekenhuis, kent sinds de corona-uitbraak een grotere werkdruk. "De analisten in het laboratorium werken keihard, het is een grote logistieke uitdaging. 24 uur per dag en 7 dagen per week staan we paraat voor een uitslag. Wij voelen een enorme verantwoordelijkheid om deze uitbraak te helpen bestrijden. Anderhalf jaar geleden wisten we nog niets van het virus af. Wat dat betreft hebben we enorm veel geleerd. Corona heeft ons als microbiologen zeker een uitdaging bezorgd, maar ik weet zeker dat we dit varkentje gaan wassen. Ik houd ook steeds in mijn achterhoofd: we moeten dit met z'n allen gaan rooien. Die boodschap breng ik graag over op andere mensen. De vaccinatie zie ik als belangrijk wapen in de strijd tegen corona. Niet alleen voor mezelf, maar zeker ook voor de mensen om mij heen."