Giften binnen de Participatiewet

HAARLEM - De commissie Samenleving van de Haarlemse gemeenteraad heeft donderdagavond gedebatteerd over hoe de gemeente om moet gaan met bijstandsgerechtigden die binnen de Participatiewet een financiƫle gift krijgen van vrienden of familie.

Joost Verhagen

De vergadering vond plaats nadat er vorig jaar ophef ontstond over een aantal opvallende situaties, waarbinnen bijstandsuitkeringen plotseling werden teruggevorderd omdat ze een gift niet hadden gemeld bij de gemeente. Ook in Haarlem kreeg een man plots een vordering om zijn uitkering terug te betalen, nadat een vriend hem geld had toegestopt om een deurwaarder te betalen.

Drie werkwijzen

De gemeenteraad werd drie verschillende werkwijzen voorgelegd; namelijk de wet handhaven zoals deze nu is, tot een bepaald bedrag giften kwijtschelden van de meldplicht, of onderzoeken wat er binnen de wet mogelijk is zonder limiet. Jouw Haarlem sprak een voorkeur uit voor de tweede variant. Volgens de partij geeft deze optie de meeste duidelijkheid.


De VVD zei blij te zijn met de werkwijze zoals deze nu is. Volgens de partij is er momenteel al een wijziging in de participatiewet in de maak, en zou het daarom vooral verwarrend zijn om dat nu te wijzigen. Daarnaast zou het resultaat dan wellicht kunnen zijn dat de regels per gemeente anders zijn.

Vrijstelling

Volgens de Actiepartij is de administratieve rompslomp rondom gemelde giften gewoon te groot. Daarom liet ook deze partij weten voorstander te zijn van een vrijstelling tot 1200 euro per jaar. Ook het CDA was positief over dat voorstel. Ook D66 gaf een voorkeur aan deze variant, en vroeg ook hoe het college zelf over het vraagstuk denkt. Trots Haarlem zei liever deze limiet nog hoger te leggen. Maar Meryem Cimen (D66) stelde dat het ook belangrijk is dat niet de volledige lasten van bijstandsgerechtigden structureel worden overgenomen.

3000 euro per jaar

De ChristenUnie ging nog verder, en vroeg zich af waarom bijstandsgerechtigden niet zoals andere burgers een bedrag tot ruim 3000 euro per jaar geschonken kunnen krijgen. Wethouder Roduner zei zelf niet een uitgesproken voorkeur te hebben voor een werkwijze, en gaf aan zich te zullen schikken naar de meerderheid in de raad. Dat betekent dus dat gemeente Haarlem bijstandsgerechtigden een vrijstelling geven om giften tot 1200 per jaar te ontvangen zonder dat te hoeven melden.