'Pilot daklozen moet verlengd'

HAARLEM - De pilot om economische daklozen te begeleiden heeft nog geen eenduidig resultaat opgeleverd. Dat concludeert de commissie Samenleving van de gemeenteraad.

Joost Verhagen

Om een beter inzicht te krijgen in het effect, zou de pilot daarom een jaar moeten worden verlengd. Verschillende partijen zijn daar voorstander van. Wel lijkt het alsof het tekort aan woningen in de stad een remmende factor op de begeleiding.

Verwarring

De SP: "Bij de nota zagen we dat voornamelijk gezinnen van de pilot gebruik hebben kunnen en mogen maken.'' Dat leidde tot verwarring bij alleenstaande daklozen volgens de partij. De VVD vraagt zich daarbij af of de gemeente ook in de toekomst genoeg zal doen om daklozen te ondersteunen.

Toekomst pilot

Gertjan Hulster (Actiepartij) wees erop dat de begeleiding van daklozen momenteel erg moeizaam gaat omdat er al een gebrek aan woningen is. De PvdA deelt deze zorgen. De VVD ziet het voor zich om het programma van de pilot in de toekomst groter en breder op te zetten. Wethouder Meijs benadrukte dat de pilot inmiddels niet alleen voor gezinnen is opgezet, maar ook voor alleenstaande daklozen. De verlenging van de pilot is in januari van dit jaar begonnen en is dus al drie maanden bezig.


Meijs denkt na de verlenging van het traject meer informatie aan de raad te kunnen geven over het effect van de begeleiding.