Joyce is nog heel vitaal voor haar leeftijd!
Joyce is nog heel vitaal voor haar leeftijd! (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Joyce v/d Stad (75)

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van senioren leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale oudere Haarlemmers.

Willem Brand

Onlangs zette ze het eerste deel van het door haar eigenhandig gecomponeerde en gechoreografeerde salsajoy op YouTube. ‘Met mondmakser en hoedje durfde ik wel”, zegt creatieveling Joyce van der Stad (75). Het is salsa op de Cubaanse manier. “Je kunt dansen op het sterke of zwakke ritme, het 'contra-tiempo' dansen is dansen op de noten waar geen accent op ligt. Zo krijg je de authentieke Cubaanse salsa,” legt ze uit.


In haar jeugd had ze pianoles, dat pikte ze later op. “Ik kwam in een bandje die covers en eigen nummers speelde. Met een deel van die groep vormden we een combo voor cabaret. Ik leerde liedjes componeren en schreef ook teksten. Het waren grappige protestliedjes.”

Verliefd op salsamuziek

Tijdens een week Buitenkunst werd ze verliefd op de salsamuziek. “Je speelt gedeeltelijk op en van de maat afr je speelt ook van de maat af. Dan krijg je die lekkere Latijnse ritmes.” Lang verhaal kort. Ze stopte met muziek maken en ging op dansles. Tot haar verbazing ging dat vanzelf. Een jaar later had ze met een andere docent haar salsadansschool in Haarlem. Ze werkte toen nog als thuiszorgmanager.

Koor Kantoor

Ook op kantoor inspireerde ze mensen met muziek. Ze richtte Koor Kantoor op en organiseerde feesten. “Repeteren was heerlijk, een soort ontlading. Op kantoor werd ook gelachen hoor. Als een collega aan de telefoon een moeilijk gesprek had gehad, dan stonden we met zijn allen op en deden de regendans. Dat was een begrip. Toen ik vervroegd stopte, had ik geen podium meer waar ik mijn grappen kon etaleren, dat was een gemis.”


Eerst vulde borderterriër Dudley het gat, later het reizen. Want stil zitten kan ze niet. Op Bali leerde ze kralen weven. "Rijgen kan iedereen, maar probeer er maar een kunstwerk van te maken. Ik bouw mijn sieraden als een soort lego in vierkantjes op.” Met deze weeftechniek maakt ze oorbellen, armbanden, broches en kettingen. Vaak setjes want kleuren en vormen moeten samengaan.

'Dansen is doen'

Handwerk is eigenlijk net als liedjes schrijven en dansen. Het heeft ritme. Salsa geeft ze nog als fitness. "Ik doe passen en maak ze steeds moeilijker. Er wordt niet in stelletjes gedanst maar los. In Nederland willen we alles snappen, dansen is doen.”


Meer informatie: www.studiogoedesier.nl.