Burgemeester Jos Wienen in gesprek met Betelihem, Triple ThreaT- bezoeker.
Burgemeester Jos Wienen in gesprek met Betelihem, Triple ThreaT- bezoeker. (Foto: Gemeente Haarlem)

Burgemeester Wienen in gesprek met jongeren: 'We komen hieruit'

HAARLEM - Het afgelopen jaar was zwaar jaar voor de jeugd. Burgemeester Jos Wienen ging daarom in gesprek met een aantal Haarlemse jongeren om te horen hoe het met hen gaat. Ook sprak hij met drie stichtingen: Triple ThreaT, STAD en Hattrick.

Deze stichtingen hebben zich intensief ingezet om de jongeren in deze moeilijke tijd op te vangen.


'Meer behoefte'

Hoewel de drie stichtingen al meerdere jaren bestaan, merken zij dat de vraag naar activiteiten fors is toegenomen. “De behoefte is er nu meer dan ooit. Zodra wij iets aanbieden is het 9 van de 10 keer vol.”

Veerkracht geven

Door de coronamaatregelen is er minder ruimte om activiteiten op te zetten. Phillip Schemmekes, medeoprichter van Triple ThreaT: “Daardoor hebben wij meer tijd, ook voor individuele gesprekken.” Volgens Okrah Donkor, medeoprichter van Triple ThreaT is het schrijnend om te horen wat er uit deze gesprekken komt. “Om te zien wat het met die jongeren doet is bizar. De kinderen die voorheen bij ons kwamen om hun thuissituatie te ontvluchten, zitten nu verplicht thuis.”


Wienen gaf aan ontzettend veel begrip te hebben voor de situatie. “Het is triest om te horen dat er jongeren zijn die helemaal niets meer willen doen, omdat zij thuiszitten en zo weinig kunnen. Jongeren die van zichzelf al voldoende veerkracht hebben, hebben er minder moeite mee.”

Open gesprek

De jongeren kregen de kans om hierover samen met de burgemeester in debat te gaan. Over de coronamaatregelen waren de meningen verdeeld. Er heerst veel onbegrip. “We krijgen regels, maar nooit het waarom. We willen het begrijpen.”

Mohammed (16 jaar) gaf aan minder te merken van de maatregelen: “Ik kan gewoon buitenspelen.” Terwijl Kevin (21 jaar) aangaf dat hij meerdere mensen in zijn vriendenkring heeft die in een negatieve sleur belandden en zelfs stopten met hun opleiding. Ook Bethlehem gaf aan dat zij het zwaar had: “Er wordt veel van mij verwacht, terwijl ik niets kan doen.”

Burgemeester Wienen is ingegaan op de opmerkingen en heeft de bedoeling van het maatregelenpakket als geheel uitgelegd. "Nu lopen veel jongeren vast, maar we komen hieruit. En dan geloof ik dat juist ook jonge mensen de mogelijkheden weer zien en kansen oppakken. Ik kom graag over een jaar terug om te bespreken hoe we er dan tegenaan kijken."

Het afgelopen jaar was zwaar voor Haarlemse jongeren.