Wethouder Michel Rog.
Wethouder Michel Rog. (Foto: Christa Warmerdam)

Vernieuwde Edisonbrug schot in de roos

HAARLEM – De leden van de wijkraden van Bosch & Vaart en het Houtvaartkwartier zijn er unaniem over. Het is heel fijn dat de Edisonbrug weer gebruikt kan worden. “We hebben de brug ontzettend gemist”, zo vertelt voorzitter van de wijkraad Bosch & Vaart, Vic van den Broek d’Obrenan.

Christa Warmerdam

‘We zijn weer met elkaar verbonden'

Wethouder Michel Rog (Openbare Ruimte) heeft vrijdag 19 maart de vernieuwde voetgangersbrug feestelijk geopend. Vanwege de coronamatregelen was een beperkt aantal mensen voor de openingshandeling uitgenodigd, maar een aantal nieuwsgierige buurtbewoners kwam toch even een kijkje nemen.

Stalen brug

Aanvankelijk was voor de Edisonbrug uit 1962 alleen groot onderhoud aan de brug gepland: betonherstel, een nieuwe slijtlaag en schilderen van leuningen. Bij het verwijderen van de leuningen bleek dat de brug begon door te zakken. Betonherstel was dus niet voldoende. De gemeente heeft daarop besloten de brug te vervangen door een stalen brug. De leuningen zijn deels hergebruikt en de staanders van de leuningen zijn vervangen door nieuwe staanders.

Veiligheidsnormen

Daarmee voldoet de brug ook meteen aan de huidige veiligheidsnormen, omdat de leuningen tien centimeter hoger zijn geworden. Verder zijn de nieuwe trappen aan weerszijden van de brug voorzien van een slijtlaag, omdat gebruikers van de brug klaagden over gladde traptreden.

In april/mei worden de meerpalen rondom de brug hersteld. Dit wordt dan pas uitgevoerd in verband met de dan gunstige weersomstandigheden en temperaturen.

Ontmoeting op de brug

Voorzitter van de wijkraad van het Houtvaartkwartier, Maria Helene Bisschop, en wijkraadslid Lex Rietveld van de wijkraad Bosch & Vaart kregen, nadat wethouder Rog het lintje had doorgeknipt, de eer om als eersten de brug over te steken. In het midden van de brug ontmoetten de raadsleden elkaar en gaven elkaar een bloemetje. Het bruggetje wordt volgens beide wijkraden veel gebruikt. Wijkraadslid Victorine Egter van Wissekerke: "Het is ideaal om even snel naar de Vomar te gaan en leerlingen van het Sancta maken veel gebruik van de brug. In de zomer springt jeugd van de brug want er wordt heel veel gezwommen.” Ook Bisschop is enthousiast: "Het is echt een mooie brug geworden en, minstens zo belangrijk, we zijn weer met elkaar verbonden.”

Maria Helene Bisschop en wijkraadslid Lex Rietveld.