Bert van de Velden - GGD Kennemerland.
Bert van de Velden - GGD Kennemerland. (Foto: Melanie Caitlin)

Op de goede weg

COLUMN - Afgelopen maandag was ik aanwezig bij de opening van onze nieuwe test en vaccinatielocatie in Beverwijk. Daar sprak ik een getrouwd stel uit Heemskerk dat zich verheugd meldde voor de eerste prikken op de locatie.

Zij hadden enige tijd terug al een uitnodiging ontvangen, maar dan zouden zijn voor de vaccinatie naar Alkmaar of Badhoevedorp moeten rijden. In plaats daarvan besloten zij te wachten tot er een locatie dichterbij huis zou openen. Dat is nu gebeurd.

Het stel las eerder al in de media – en wellicht op onze website – dat GGD Kennemerland het aantal vaccinatielocaties in de regio zou uitbreiden en dat wij van niemand verlangden zich voor een vaccin naar een locatie te bewegen, die zij te ver weg vonden of waar zij zich minder prettig bij voelden. Dus voelden zij zich ook vrij in de door hun gemaakte keuze. Op de vraag waarom het toch even heeft geduurd, heb ik geantwoord dat het eerder openen van meerdere locaties geen doel diende, omdat er nog onvoldoende vaccins beschikbaar waren en verdunning van het aanbod een risico inhoud voor kwaliteit en efficiëntie van de uitvoering van het vaccinatieprogramma.

Inmiddels komen er gelukkig steeds meer vaccins beschikbaar. Halverwege april vaccineren we ruim 20.000 inwoners per week. In twee weken tijd worden er dan net zoveel prikken gezet als in de periode van de start in januari tot nu. Daar zijn wij goed op voorbereid. Inwoners kunnen nu terecht bij Schiphol, in Haarlem en in Beverwijk voor een vaccin. De komende weken voegen we daar nog locaties in Zandvoort, IJmuiden en Uitgeest aan toe.

De regio is hiermee klaar voor de enorme klus die de komende tijd geklaard moet worden. Er was veel commentaar te lezen op het vaccineren tijdens de start van de campagne, maar nu zien we dat er in Nederland in een relatief kort tijdsbestek toch al twee miljoen inwoners gevaccineerd zijn. De eerste maanden zijn voorbij gevlogen. Zeker nu het aantal beschikbare vaccins toeneemt, kunnen we steeds sneller doorpakken met volgende doelgroepen. Tot die tijd vraag ik u solidair te zijn met elkaar, u te laten testen bij klachten en vol te houden. We zijn op de goede weg.