Welke gevolgen heeft corona voor de gemeente Haarlem en haar inwoners?
Welke gevolgen heeft corona voor de gemeente Haarlem en haar inwoners? (Foto: Rodi Haarlem)

Impact van corona op Haarlem: lager cijfer en oververhitte huizenmarkt

HAARLEM - Wat doet corona met de inwoners van Haarlem? Welke gevolgen heeft de pandemie op maatschappelijk én economisch vlak? Dat brengt de gemeente Haarlem in de tweede Corona Impact Monitor in kaart.

De eerste bevindingen van de Haarlemse Corona Impact Monitor werden in december gedeeld en waren te lezen in het Haarlems Nieuwsblad en op Rodi.nl/regio/Haarlem.

Cijfer (sociale) leven

Een van de conclusies uit de Corona Impact Monitor, is dat inwoners hun leven een lager cijfer geven. Vonden ze het in oktober 2020 nog een 7,3 waard, inmiddels geven Haarlemmers hun leven gemiddeld een 6,8. Daarbij is nu een kwart van de Haarlemmers tevreden over hun sociale leven. In oktober was dit meer dan de helft.

Economie

Het UWV voorspelde in oktober sterke banenkrimp in de sectoren horeca, cultuur en overige dienstverlening. Deze sectoren vertegenwoordigen in Haarlem 12 procent van de arbeidsmarkt. In Nederland is dit 10 procent. De verwachting is dat de Haarlems arbeidsmarkt door dit hogere percentage sterker de gevolgen van corona zal merken dan landelijk gemiddeld.


In 2020 ontstaan er daarbij elk kwartaal meer nieuwe bedrijfsvestigingen in de gemeente Haarlem dan dat er verdwijnen. Alleen over oktober was het saldo negatief. In het vierde kwartaal zorgde de dynamiek voor een positief saldo van 80 banen. Met de toename stijgt ook het aandeel zzp’ers en het aantal banen.

Toerisme

Het toerisme heeft het ook de afgelopen maanden in Haarlem zwaar te verduren gekregen, zo blijkt uit de monitor. Zo daalden de hotelbezetting, het aantal gasten en overnachtingen sterk in december 2020 (19% bezetting tegenover 73% over heel 2019).

Cultuur

Het bezoek aan Haarlemse musea en de schouwburg is in 2020 fors afgenomen. In het vierde kwartaal zakt het aantal bezoeken in. Eerder waren er vooral in het tweede kwartaal vanwege sluitingen weinig bezoekers. In het derde kwartaal was er iets van herstel. Vanaf 15 december zijn musea, theaters en bioscopen opnieuw volledig gesloten. De toekomst blijft vanwege de ontwikkelingen rondom corona onzeker.


Net als bij de musea en schouwburg nam het aantal bezoeken van bibliotheek en het filmbezoek met Cinevillepas als gevolg van de coronamaatregelen sterk af.

Werk en inkomen

Op de arbeidsmarkt nam het aantal WW-uitkeringen in 2020 met 47 procent toe. Tussen maart en juli was er sprake van een sterke stijging. Na een periode van daling steeg het aantal WW-uitkeringen tussen september en december. Dit terwijl er tussen 2018 en 2020 een continue afname was. Vooral de instroom is hoger dan in eerdere jaren. De daling tussen juli en september kwam mogelijk doordat voor veel mensen de kortdurende WW afliep of omdat men weer werk vond. Verschillende bronnen voorspellen dat de afname slechts een stilte voor de storm is en dat de werkloosheid de komende jaren toeneemt.

Woningbouw

Corona of niet, de woningbouw lijkt in Haarlem niet geraakt te worden door de pandemie. De vraagprijs per vierkante meter steeg in 2020 met 15%. De gemiddelde vraagprijs voor een Haarlemse woning steeg met 11%. Je krijgt als woningzoeker dus steeds minder, voor steeds meer geld.

Vastgoed

In Haarlem is de kantorenleegstand het derde kwartaal van 2020 28.809 m2 bij 21 kantoren. Aan het begin van 2020 was de leegstand 24.027 m2 bij 18 kantoren. Een vijfde van de kantoren wordt al langer dan drie jaar aangeboden.

Meer weten?

De hele Corona Impact Monitor (februari) vind je op Rodi.nl/regio/Haarlem.

Haarlems mondkapje.