'We willen het grootste expertisecentrum van Nederland worden.'
'We willen het grootste expertisecentrum van Nederland worden.' (Foto: Rodi Haarlem)

Obesitas Centrum heet nu Baria Nederland

HAARLEM - Baria Nederland. Dát is de nieuwe naam van het Obesitas Centrum van het Spaarne Gasthuis.

"We willen het grootste expertisecentrum van Nederland worden op gebied van ernstig overgewicht. Bij die ambitie hoort een nieuwe naam,” aldus Sjoerd Bruin, chirurg bij Baria Nederland. Meer dan een miljoen Nederlanders lijdt aan ernstig overgewicht.

Bruin legt uit: De patiënten die wij opereren zijn "het topje van de ijsberg”. Het zijn mensen die tientallen kilo's te zwaar zijn en vaak jarenlang verschillende pogingen hebben ondernomen om zelf of met hulp van een diëtist of psycholoog af te vallen. Als ze naar ons centrum komen, is dat veelal een laatste poging om toch een gezond gewicht te kunnen bereiken.”

Extreem overgewicht brengt volgens Bruin vaak ook andere aandoeningen met zich mee, zoals suikerziekte, hart en vaatziekten, slaapapneu, leververvetting en artrose. ”Met een operatie tegen ernstig overgewicht kunnen ook veel ziektes worden voorkomen.”

STZ-erkenning

De zorg voor patiënten met ernstig overgewicht in het Spaarne Gasthuis is beoordeeld als ‘topklinische zorgfunctie' door de Samenwerkende Topklinische opleidings Ziekenhuizen [STZ]. Lees meer op Spaarnegasthuis.nl/nieuws-en-meer