Dossier gedrag anti-abortusdemonstranten

HAARLEM - De gemeente Haarlem gaat een dossier bijhouden over het gedrag van de anti-abortusdemonstranten rond het Beahuis & Bloemhovekliniek. Dat is de uitkomst van een spoeddebat over de kwestie.

Het spoeddebat was aangevraagd door een aantal oppositiepartijen nadat op woensdagochtend duidelijk werd dat een Haarlemse pro life-demonstratie evenals een maand eerder niet volgens de gestelde regels verliep. Zo zouden de actievoerders niet binnen het aangewezen vak op 25 meter afstand zijn gebleven.

Verboden terrein

Verschillende partijen hadden moties ingediend tijdens het debat. De PvdA gaf aan dat het aanhoudende debat over de manifestaties ervoor zorgt dat de demonstraties telkens opnieuw in de aandacht komen, en de partij gaf aan er daarom moeite mee te hebben opnieuw een publiek debat over het onderwerp te moeten voeren.


D66 presenteerde een motie waarin een aantal specifieke straten rond de abortuskliniek zouden worden aangemerkt als verboden terrein voor de actievoerders, maar de partij trok deze tijdens het debat toch weer in omdat de burgemeester heeft verzekerd om alles binnen zijn vermogen te doen om de manifestaties voortaan ordelijk te laten verlopen.


Oppositiepartijen stelden gezamenlijk voor om een grotere bufferzone in te stellen. Deze motie kreeg onvoldoende steun vanuit de raad. Een motie van wantrouwen tegen het beleid van Jos Wienen werd ingediend door Trots Haarlem, maar deze kreeg steun van geen enkele partij.

Lees het hele artikel op Rodi.nl/regio/Haarlem.