Nynke en Paul zijn nog erg vitaal voor hun leeftijd!
Nynke en Paul zijn nog erg vitaal voor hun leeftijd! (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Nynke (81) en Paul (82)

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van senioren leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale oudere Haarlemmers.

Willem Brand

De dag doorkomen is geen probleem voor Paul en Nynke. Hij programmeert met computertjes en zij kraakt haar hersens met puzzels. Samen fietsen ze bijna elke dag een lekker eindje weg, zonder trapondersteuning. Dat bewegen jong houdt, bewijzen Paul (82) en Nynke (81), die absoluut niet ogen als tachtigers.

Jordaan

Ze kwamen elkaar tegen op een feestje in Amsterdam. Nynke: "Ik ging erheen met een vriendin die ik kende vanuit mijn tijd als au-pair in Parijs. Ik stond toen voor de klas op de enige openbare lagere school die Purmerend toen had. Er zijn 'r nu zeker wel tien." Paul: "Ik was een losbollige student Sociologie. De studie heb ik pas afgemaakt toen Nynke zwanger was van ons derde kind. We woonden eerst in de Jordaan. De kinders sliepen in een kamertje waar ik een toilet en douche had gemaakt."

Burgwal

Wat later, na drie jaar Oud-Zuid, kocht het in 1968 getrouwde stel een voormalig winkelpand op de Burgwal. Paul werkte toen al op het stadhuis op de afdeling Secretariaat en Kabinet. De gemeente wilde begin jaren zeventig aan grootschalige stadsuitbreiding doen. Paul: "Koningstein was de eerste wolkenkrabber aan het Spaarne. De rest van het Rozenprieel moest eerst plat en dan volgebouwd worden. Er kwam een tegenbeweging van bewoners, ondersteund door kunstenaars die wilden dat de oude huisjes werden opgeknapt."

Wijkraden

Om het protest goed te organiseren, besloot de gemeente dat er wijkraden moesten komen. Paul: "Ik was de wijsneus die dat in goede banen moest leiden. Mijn chef zei: je moet je niet te veel laten inpakken door de bewoners. En je mag niet beloven dat ze al binnen een maand antwoord krijgen." Nynke: "Hij was vaak 's avonds op pad. Dan was het eerst even snel de kinderen voorlezen. Ik werd secretaris van buurtcentrum de Hagedis. Overal in Haarlem had je clubjes die het welzijnswerk in hun buurt zelf wilden regelen."

Avondstudie

Mede door een avondstudie Boekhouden kreeg Nynke in 1979 werk op de administratie van de Haarlemse Muziekschool. "Dat was toen groot met orkesten en zo'n duizend leerlingen. Door het wegvallen van subsidie is daar weinig meer van over." Ondertussen verzeilde Paul in de automatisering. Hij leerde ambtenaren Excel en Word Perfect. Paul: "Dan kwamen ze naar me toe. Paul, ik heb op het verkeerde knopje gedrukt, alles is weg."

Volgende keer deel 2 van dit interview in deze krant.

Ook in Vitale Haarlemmers?

Voor 2021 zoek ik (Willem Brand) nog Haarlemmers van 80+ voor deze rubriek. Kent of bent u er één? Neemt u dan contact met mij op via 06-28865799.