Geveltuin in de Planetenwijk.
Geveltuin in de Planetenwijk. (Foto: Jurriaan Hoefsmit)

Lekker groen het voorjaar in

Het klimaat verandert snel. Ook in Haarlem merken we steeds meer van de gevolgen. De stad wil in 2050 klimaatbestendig zijn.

Haarlemmers kunnen zelf ook maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door insectvriendelijke planten op het balkon neer te zetten, tuintegels te vervangen door planten, een geveltuintje aan te leggen of een (schuur)dak te vergroenen. Minder tegels en meer groen in de stad helpt om wateroverlast door heftige buien tegen te gaan. Bomen zorgen voor verkoeling tegen hitte. Planten en bloemen trekken vogels, vlinders, bijen, egels, en andere dieren aan en vergroten de biodiversiteit.

Leg een geveltuintje aan

Geveltuintjes zijn smalle groenstroken tegen de gevel, direct aan de straatkant. Ze zijn eenvoudig en goedkoop zelf aan te leggen. Kijk op www.haarlem.nl/geveltuintjes.

Eerste hulp bij planten

Op zonnige plekken kunt u denken aan vergeet-me-nietjes, kattenstaart en ooievaarsbek. In de schaduw zijn kleine maagdenpalm en vrouwenmantel geschikte planten. Mooie klimplanten zijn kamperfoelie en bosrank. Vraag bij het tuincentrum om biologisch geteelde en inheemse planten. Daar hebben onze vogels en insecten het meeste aan.

Vragen over meer groen?

Heeft u vragen over hoe u het beste uw tuin, straat of dak kunt vergroenen? Meld u aan voor het Groen-in-de-stad-spreekuur. Iedere woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur. Aanmelden via nmeactiviteiten@haarlem.nl.